

ICE TEA JAHODOVÁ HARMÓNIA - ovocný čaj
Jahody k letu patria rovnako ako chladivá voda, dobrá knižka, slameňák a… čokoľvek si budete priať. Voňajú slnkom aj krátkou búrkou, chutia sladko ako láska. Nie je divu, že sme šťavnaté červené plody zakomponovali do čajovej zmesi pre ice tea. Spolu s jablkami, mrkvou a moringou vytvárajú kompozíciu skutočne harmonickú. Presne takú, aké bude vaše leto.
Zloženie
Kúsky jablka, Hrozienka, Kúsky mrkvy, Moringa listy 8%, Červená repa, Kvet ibišteka, Aróma prírodná, Kúsky jahôd 3%Nálev a chuť čaju
Ice Tea Jahodová harmónia dáva nálev krásnej červenej farby voniaci, ako inak, po jahodách. Do chuti sa sladké jahody premietajú taktiež, doplnené kyselkavým ibištekom a decentnou moringou.
Tento sypaný čaj sa vynikajúco hodí na prípravu ľadového čaju. Chybu ale neurobíte ani v prípade, že si ho doprajete v teplej variante.
Pôvod čaju
Hlavnú rolu v sypanom čaji Jahodová harmónia hrá chuť jahôd. Tie, ktoré sme pridali do zmesi, pochádzajú od overeného európskeho dodávateľa. Sú sušené takzvanou lyofilizáciou, teda vymrazovaním. Jedinečná a čím ďalej populárnejšia metóda konzervácie ovocia a zeleniny zaručuje zachovanie maximálneho množstva vitamínov, antioxidantov a minerálnych látok. Zároveň uchováva farbu, chuť a vôňu potravín, takže po zaliatí horúcou vodou sú ako čerstvé.
Tvrdenie, že jahody sú plody jahodovníka, je trochu zjednodušujúce. Botanici ich popisujú ako súplodie nažiek na šťavnatom zdužinatelom kvetnom lôžku. Zložité? Našťastie všetci vieme, ako jahody v skutočnosti vyzerajú aj chutia. Do podoby, ako ich poznáme dnes, boli vyšľachtené zrejme záhradníkom Antoniom Duchesneem. A to v roku 1766 v záhradách kráľa Ľudovíta XV. V Čechách a na Morave sa jahody začali pestovať v 19. storočí.
Jahody sú trvalky s podzemnými odnožami a nadzemnými šľahúňmi, ktorými sa rozmnožujú. Kvitnú bielymi kvetmi s piatimi lístkami. Jahodovníky rastú najmä v miernom pásme severnej pologule, niektoré druhy sa ale objavujú aj v Južnej Amerike. Dnes sú jahodové plantáže vysádzané v USA, Francúzsku, Španielsku, Taliansku, aj Japonsku, Poľsku a Rusku. Ročne vyprodukujú neuveriteľné 2 milióny ton jahôd.
Druhou zásadnou ingredienciou Jahodovej harmónie je moringa - sušené listy stromu moringy olejodárnej (Moringa oleifera). Pôvodne rástol na úpätí Himalájí, dnes sa pestuje aj v Arábii alebo Afrike. Dôvod je jasný. Moringu považujú odborníci za superpotravinu s potenciálom zasýtiť obrovské množstvo ľudí. Jedlé sú totiž nielen jej listy, ale taktiež kvety a plody. Kôra moringy je vhodná na pletenie povrazov a drevo možno spracovať bežným spôsobom. Moringa je po bambuse druhá najrýchlejšie rastúca rastlina na svete.
Príprava ovocného ľadového čaju:
- Pripravte čaj podľa návodu nižie, a pokiaľ sladíte, vmiešajte do neho med alebo trstinový cukor, dokiaľ je ešte teplý - lepšie sa rozpustí.
- Pridajte lístky mäty alebo medovky a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si veľký džbán, naplňte ho kockami ľadu, pridajte pár lyžíc citrónovej šťavy a vhoďte kúsky nakrájaného čerstvého ovocia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Ovocný čaj zalejte vodou o teplote 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 2 - 2,5 dl.
- Pri príprave čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania je 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Energetická hodnota: | 10 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.5 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.6 g |
z toho cukry: | 0.6 g |
Bielkoviny: | 0.5 g |
Soľ: | 0.01 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ICE TEA DRAČIE OSVIEŽENIE - ovocný čaj

ICE TEA ĽADOVÁ HRUŠKA - ovocný čaj
