

JIAOGULAN - bylina nesmrteľnosti sypaná
Ľudstvo pozná Jiaogulan snáď 600 rokov. A pasovalo ho na bylinu nesmrteľnosti. Botanicky ide o päťlistý ženšen, v ľudovej medicíne mimoriadne obľúbený pre schopnosť podporiť imunitu a predchádzať väčšine neduhov. V Číne údajne zistili, že populácia, ktorá ho pravidelne užíva, má najviac storočných ľudí na svete. Pridáte sa?
Zloženie
Jiaogulan - bylina nesmrteľnosti 100%NÁLEV
Nálev z tejto neobyčajnej byliny má svetlú zelenožltou farbu. Nálev je sladkastý. Nájdeme v ňom aj ľahkú trávnatú sviežosť. Trpkosť je zanedbateľná.
PÔVOD
Jiaogulan pochádza z hôr južnej Číny, ale postupne sa rozšíril aj do Thajska a Japonska. Botanický názov popínavej rastliny z čeľade tekvicovitej je Gynostema päťlistá (Gynostemma pentaphyllum), nájdeme ju ale aj ako južný ženšen, xianxao (Čína) alebo amazachuru (Japonsko). Je mrazuvzdorná a mnoho slovenských záhradkárov ju pestuje v kvetináči. O účinkoch takto rastúcich bylín ale nemožno povedať, že by boli stopercentné. Úplne iné klimatické podmienky, zloženie pôdy aj intenzita slnečného svitu zmení chuť aj chemické zloženie rastlinného materiálu.
Aby mohol byť z Jiaogulanu pripravený nálev, sú zbierané jeho listy, stonky a minimum stoniek. Bez pridania akýchkoľvek chemických prostriedkov je bylina šetrne sušená. Takýto "čaj" by sa mal uchovávať v chlade alebo maximálne pri izbovej teplote. Dôležité je sucho, tma a neprístupnosť vzduchu. Rovnako ako iný sušený rastlinný materiál, aj Jiaogulan veľmi rýchlo absorbuje okolité pachy.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Bylinu zalejte vodou s teplotou 90 °C, v pomere čajová lyžička na 250 ml vody.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania je cca 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.



















