Keňa Kangaita FOP - čierny čaj
Len prvé výhony a púčiky! Mladé, mäkké lístky čajovníkov pestovaných vo vysokých horách Kene sú zárukou nádherného čajového zážitku. Keňa Kangaita FOP vyniká intenzívnou chuťou, v ktorej ľahko rozlíšite ovocie a korenie. Je skvelá s mliekom, avšak pokiaľ dávate prednosť nápoju silnému, pripravte si ju bez prísad. Osloví každého milovníka klasických čiernych čajov.
Zloženie
Čierny čaj Keňa Kangaita FOP 100%Nálev a chuť čaju
Keňa Kangaita FOP poskytuje nálev krásnej, medenej farby. Chuť môžeme popísať ako sladkú, intenzívnu, ale vyváženú. Nájdete v nej ako tóny ovocia, tak atraktívne stopy korenia. Hoci ide o čaj silný, pôsobí hladko a jemne.
Výborne chutí s trochou mlieka, vyskúšať ho môžete aj decentne osladený.
Pôvod čaju
Pre Keňu je čaj jednou zo zásadných plodín, venuje mu preto značnú starostlivosť. O väčšinu farmárov obhospodarujúcich menšie plantáže sa stará Kenya Tea Development Agency, ktorej úlohou je zabezpečovať manažment zberu, spracovania, výroby aj predaja kenského čaju. Dohliada na 66 spracovateľských závodov a vyše pol milióna poľnohospodárov.
Východoafrická krajina je popredným vývozcom čierneho čaju , označovaného ako CTC (Crush, Tear, Curl). Taký čaj pripomína vzhľadom drobné guličky, čajové lístky sú totiž nadrvené, natrhané a zrolované. To ale nie je prípad Keňa Kangaita FOP, ktorý v názve nesie slová Flowery Orange Pekoe, čo znamená, že ide o čaj celolistový, vyrobený z púčikov a prvých lístkov. Čaj preto vyniká mäkkou a lahodnou chuťou.
Hovorí sa, že kenský čaj chutí „inak“. Čajomilci ho opisujú ako „svižný“, chuťovo bohatý a silný, napriek tomu ľahký a veľmi príjemný. Svoj neoddiskutovateľný podiel na jedinečnosti kenských čiernych čajov má tamojšia príroda. Čajovníky vyrastajú zo sýtočervenej pôdy, ktorá je bohatá na minerálne látky, plantáže sú obklopené dažďovými pralesmi a položené v nadmorskej výške okolo 2 000 metrov. Dlhý slnečný svit, rovnako ako priaznivé zrážkové pomery dovoľujú kríkom produkovať veľké množstvo antioxidantov a ďalších látok zodpovedných za jedinečnú arómu a chuť výsledného nálevu. Plantáže fungujú veľmi často v režime organického poľnohospodárstva, takže kríky neprichádzajú do styku s priemyselne vyrábanými hnojivami ani ošetrujúcimi prípravkami.
Dokladom je Kangania Tea Factory, z ktorej tento čaj pochádza – je špecializovaná na spracovanie ortodoxných čajov vysokej kvality a získala certifikát Fair Trade.
Teraz už len doplníme postup spracovania čierneho čaju, aby ste mali informácie kompletné. Zber je v kenských čajových záhradách produkujúcich kvalitné sorty vykonávaný ručne a veľmi starostlivo. Po našklbaní nechávajú robotníci lístky krátko zavädnúť, potom valcovaním narušia ich štruktúru a spustia tak oxidačné procesy. V tejto fáze je potrebné strážiť ako teplotu čaju, tak jeho vlhkosť a čas, počas ktorého oxidácia prebieha. Vo chvíli, keď čaj dosiahne požadované senzorické vlastnosti, putuje do sušiarní. Nakoniec je potrebné ho vytriediť, zabaliť a pripraviť na expedíciu.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 2-3 minúty | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vodou o teplote 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.