

Keňa Oolong Embu County
Kenský čaj je iný. Oolong zvlášť. Jeho chuť býva popisovaná ako likérová, veľmi bohatá a plná. V prípade Keňa Oolong Embu County musíme túto charakteristiku doplniť o tóny sladu a orieškov. Ide o jeden z najlepších kenských oolongov, aké môžete dostať. Jeho medová aróma je mimoriadne atraktívna a stavte sa, že po prvom dúšku budete chcieť ďalšie.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Keňa Oolong Embu County dáva nálev svetlo jantárovej farby. Aróma pripomína med, v chuti rozpoznáte slad a oriešky.
Oolongy patria k polofermentovaným čajom, obsahujú menej kofeínu ako čaje čierne, preto sa hodia na celodenné popíjanie. Konkrétne tento oolong môžete zaliať až päťkrát po sebe. Zakaždým získate nápoj trochu inej chuti a arómy.
Pôvod čaju
Pokiaľ ide o čaj, patrí Keňa k zásadným svetovým pestovateľom. Prvé rastliny čajovníkov sa v Kenskej republike objavili začiatkom 20. storočia a o dve dekády neskôr už krajina s čajom obchodovala na svetových trhoch. Dnes je čaj hlavnou exportnou plodinou, z ktorej plynie Keni najväčší príjem devízových prostriedkov. Väčšina spracovateľov sa zameriava na čaje čierne, zelené, žlté a biele, a to obvykle lámané. Na rozdiel od iných afrických farmárov však niektorí kenskí pestovatelia dodávajú aj mimoriadne kvalitný čaj celolistový. Príkladom je práve Keňa Oolong Embu County.
Špecifické vlastnosti získava predovšetkým vďaka miestu, na ktorom vyrástol. Sýto červená kenská pôda je bohatá na minerálne látky, vysoká nadmorská výška necháva čajovníkom dostatok času na pomalý rast a tvorbu značného množstva antioxidantov v listoch. Čajovníkom svedčia aj dlhé slnečné dni.
Pre región Embu je pestovanie čajovníkov (podobne ako kávovníkov, makadamií a kukurice) zásadné. Čajové plantáže sa rozkladajú predovšetkým vysoko vo svahoch hory Kenya, v nadmorskej výške okolo 1 500 - 1 800 m. Sú obklopené dažďovým pralesom, ktorý im poskytuje nielen tieň, ale aj vlahu a živiny. Preto nie je na ich pestovanie potrebné používať pesticídy.
Na pestovanie, zber a obchodovanie s čajom dohliada Kenya Tea Development Agency (KTDA) združujúca 66 spracovateľských závodov a vyše pol milióna farmárov. Tí obrábajú okolo 100 tisíc hektárov pôdy. Členovia KTDA vyprodukujú ročne cez 60 percent kenského čaju, zvyšok ide na vrub veľkým firmám.
Keňa Oolong Embu County patrí k čajom vyrábaným ručne, to znamená, že ho robotníci šklbali postupne, v cykloch, so zreteľom na výber mladých lístkov a púčikov. Tradičný postup zahŕňa zavädnutie na slnku, počas ktorého sa čaj čiastočne zbaví vlhkosti. Úroveň vlhkosti v listoch je zásadná pre dobu potrebnú na následné zoxidovanie čajových polyfenolov. Ďalším krokom je pretrepávanie čaju v košoch a ľahké stláčanie dlaňami. Potom je potrebné čaj rozložiť a zahriať. Tým dôjde k zastaveniu oxidačných procesov. Nasleduje rolovanie do požadovaného tvaru a pomalé prehrievanie pri nízkej teplote. Nakoniec neštandardné lístky robotníci odstránia a zvyšok starostlivo zabalia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

OOLONG TIE GUAN YIN, Železná bohyňa milosrdenstva

Huang Da Cha - žltý čaj
