

MAO LONG - oolong
Ochutené Oolongy sú trendy. Starostlivo spracované polofermentované čaje s najrôznejšími ovocnými tónmi dokážu potešiť aj skúseného Manuaka. Pre toho, kto svet modrozelených radostí ešte len objavuje, je Mao long dokonalou vstupnou bránou. Jemný, krémový, sladkastý a celkovo veľmi svieži nápoj si obľúbia ako ostrieľaní čajomilovia, tak občasní popíjači.
Zloženie
Oolong, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Mao long dáva nápoj svetlo žltozelenej farby s chuťou krémových moruší. Pri pozornom vychutnávaní objavíte slabú zvieravú linku, ktorú ale decentne dopĺňa sladká, elegantná nôta. Tento Oolong zanecháva v ústach príjemnú, dlhotrvajúcu dochuť.
Pôvod čaju
Oolongy si získali mnoho prezývok. Nájdete ich pod názvami modrý, modrozelený, polozelený alebo dokonca červený čaj. Ich zvláštnosťou je, že bývajú fermentované len zo 70 až 20 percent, niektoré sorty dokonca ešte menej. Čínsky čajový priemysel rozlišuje na 3000 druhov Oolongov a produkuje ich viac ako 400 rokov.
Klasický Oolong je vyrábaný pomerne zložitou technológiou. Našklbané (a veľmi starostlivo vybrané lístky) sa nechajú 10-20 minút zavädnúť na slnku. Potom je potrebné narušiť ich štruktúru, čo poľnohospodári vykonávajú natriasaním v bambusových ošatkách alebo rotačných bubnoch. Niekoľkokrát po sebe s nimi trasú a nechávajú odpočívať. Počas celej doby prebieha žiaduca fermentácia. Podľa vône potom majiteľ čajové záhrady usúdi, či je fermentácia ukončená.
Ďalším krokom je prudké vyhrievanie čaju v kotle a následné rýchle schladenie. Okamžite po ňom nasleduje rolovanie alebo peletovanie lístkov do požadovaného tvaru a sušenie. Tento špeciálny Mao long bol ešte navyše obohatený o prírodný morušovú arómu.
Provincia Fujian, z ktorej sme Mao long priviezli, sa nachádza na juhovýchodnom pobreží Číny. Ide o oblasť s tisícročnou tradíciou pestovania a žatvu čajových kríkov. Z Fujianu pochádzajú najvyhľadávanejšie zelené čaje sveta.
Oolongy sú obľúbené pre nižší obsah teínu - aj napriek tomu, že dokážu povzbudiť, možno ich popíjať celodenne.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

PERU ANDES GOLD zrnková káva

PU ERH MINI TOU CHA - stárí 15 let
