

MEDOVKA VŇAŤ (Melissa officinalis) - bylina
Poznáte ju. Trebárs ako včelník, materinku, medunici alebo marulu. Zvyčajne jej ale hovoríme medovka a jej voňavé kúsky pridávame do horúcich aj studených nápojov. Je v nich totiž ukrytá sila, ktorú uctieva kdejaká babka korenárka. Kvalitná sušená medovka po prvé skvelo chutí, po druhé osviežuje telo i myseľ. A po tretie - môžete ju piť od rána do večera, od pondelka do nedele. Až už ste batoľa, senior alebo budúca mamička.
Zloženie
Medovka 100%Nálev a chuť čaju
Medovkový nálev má svetlo žltozelenú farbu a veľmi príjemnú, bylinkovo-citrónovú chuť i vôňu. Výborne sa uplatní v horúcich dňoch ako ice tea, ale aj pri potrebe prehriať telo. Môžete ho osladiť medom alebo hroznovým cukrom.
Pôvod čaju
Medovka lekárska (Melissa officinalis) je populárna liečivka z čeľade hluchavkovitých. Trvalku dorastajúca 70-150 centimetrov môžete vidieť na poliach aj preslnených záhradách. Prirodzene sa vyskytuje vo východnom Stredomorí a Malej Ázii i strednej Európe.
Vňať a listy medovky sa zbierajú v júni a júli (skôr, ako vykvitne), najlepšie okolo poludnia, a to za chladnejších dní. Za týmto pravidlom nestoja žiadne povery ani legendy, ale storočné skúsenosti bylinkárov - v tú dobu totiž obsahuje maximum liečivých silíc. Za mnohé spomeňme silice s citralom, citronelanem a geraniol. Medovka by sa mala sušiť pomaly a uchovávať v dobre uzavretých nádobách.
Ale napriek tomu sa k medovke, ako väčšine liečivých rastlín, viaže niekoľko povier. Zaujímavé je napríklad tvrdenie, že konzumácia jej odvaru predlžuje život. Medovkový čaj popíjal údajne celý život a každý deň princ Llevellyn z Glaramorganu a dožil sa (vraj) 108 rokov. Starí Gréci, ktorí rastlinke prisúdili meno Melissa (grécky včela), verili, že vetvička medovky priláka do prázdneho úľa novej včely. Inde a inokedy sa tvrdilo, že medovka zbavuje plešivosti, lieči pohryznutie vzteklým psom a ženám, keď si ju vloží do amuletu, prináša lásku.
Obľubu medovky ale nemajú na svedomí ani mýty alebo povedačky. Za jej prítomnosťou v mnohých domácnostiach stoja skutočné účinky, a to najmä v oblastiach miernenia stresu, upokojenia zažívania a tehotenských ťažkostiach. Medovkový čaj môže skutočne popíjať každý, celodenne.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
- Medovku zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 2 čajová lyžica na 0,5 l.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžicu navyše.
- Po zaliatí necháme lúhovať 10min, potom preceďte.
- Môžete dochutiť medom a citrónom.
- Čaj môžete popíjať teplý aj studený.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Sitko na byliny okrúhle ø 62mm
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET

Mäta pieporná (Mentha piperita)
