

MORINGA BIO - prášok
Zázračný strom, strom života alebo dokonca rastlina budúcnosti. Moringa si získala radu prívlastkov. Všetky popisujú jej univerzálnosť, vysokú výživovú hodnotu a značnú odolnosť. Vyskúšajte prášok z listov superpotraviny, o ktorej hovorí celý svet. Získajte prirodzený zdroj toľko potrebných antioxidantov, proteinov, vitamínov a minerálnych látok. Pridajte sa k miliónom ľudí, ktorí jej kúzlo už objavili.
Zloženie
Moringa listy v práškuNálev a chuť čaju
Moringa v práškovej forme je vhodná ako k príprave čaju, tak do smoothie, polievok, omáčok a ďalších pokrmov. Jej veľkou výhodou je, že nijako nemení pôvodnú chuť potravín, je totiž veľmi jemná a ľahko sladkastá. Po zaliatí horúcou vodou dáva svetlo žltý, mierne sladko voňajúci nálev.
Pôvod čajú
Stromy moringy olejodárnej (Moringa oleifera) pochádzajú z Himalájí, dnes sú však pestované tiež v Indii, Afrike aj na Madagaskare. Ide totiž o rastliny vysoko odolné, podľa Permaculture Research Institute môžu rásť v extrémne suchých oblastiach, naviac tolerujú pôdu vyčerpanú dlhodobou poľnohospodárskou činnosťou. To, a výživové prínosy moringy, robia z cudzokrajného stromu doslova rastlinu budúcnosti.
Ako vlastne moringa vyzerá? V prirodzených podmienkach je to strom s maximálnou výškou 12 metrov, redšou korunou a dlhými listami. Kvitne bieložltými kvetmi, z ktorých sa po dobu asi 3 mesiacov vyvíjajú plody. Pripomínajú trubice s dĺžkou 20-60 centimetrov. Najskôr sú zelené, dozrievaním menia svoju farbu na hnedú. Obsahujú okolo 20 olejnatých semien.
Pre hospodárske účely býva moringa udržiavaná ako nízky ker. Jej uplatnenie je skutočne široké: Z kôry sa dajú upliesť vlákna vhodné na výrobu povrazov, korene sa konzumjú ako náhrada chrenu. Kvety majú príjemnú sladkú vôňu a možno z nich variť polievky a omáčky. Rovnako tak plody moringy sa ešte nedozreté pripravujú podobne ako lusky fazulí. Keď ich semená dozrejú, môžu sa pojedať rovnako ako orechy. Je tiež zaujímavé, že sa dajú rozdrviť a použiť k vyčisteniu vody. Majú totiž schopnosť koagulovať niektoré znečisťujúce látky.
Najrozšírenejšie je používanie listov moringy. Môžu byť konzumované surové, sešené alebo tepelne spracované. Listy je možné tiež namlieť na jemný prášok, ktorý je možné pridať do najrôznejších pokrmov, pripraviť z neho nápoj alebo ho podávať ako čaj.
Návod na prípravu:
Moringový nápoj
- Zmiešajte ½ lyžičky prášku moringy, pridajte lyžičku medu a pár kvapiek citrónu.
- Rozrieďte vodou a popíjejte.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte horúcou vodou 80 °C v pomere 1-2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Pri príprave čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku naviac.
- Doba lúhovania je 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MORINGA LISTY - bylina

ASHWAGANDHA BIO - Indický ženšen bylina - prášok
