

MORINGA S ANANÁSOM - bylinná zmes
Moringa je decentná, medovka jemná, ananás svieži, verbena omamná. Na ich spoločný tanec v kanvičke s horúcou vodou je radosť pokukovať. O to väčšia, keď vieme, že až napádajú do sitka, zostane v hrnčeku nápoj svieži, voňavý a plný vitamínov. Dajte si ho horúci alebo s kockami ľadu, vždy vás poteší a upokojí.
Zloženie
Medovka, Moringa listy, Verbena, Kúsky ananásu, Aróma prírodná, Nechtík lekársky, Kvet nevädze bielejNálev a chuť čaju
Sypaný čaj Moringou s ananásom je ľahký a veľmi príjemný. Chutí samozrejme ananásovo, nájdete v ňom ale aj aromatickú medovku a Verbenu. Nálev má svetlo žltú farbu.
Pôvod čaju
Moringu, ktorej sušené listy sú hlavnou ingredienciou tohto čaju, nájdeme v Indii, Afrike, Arábii aj na Madagaskare. Strom osobitného vzhľadu rastie veľmi rýchlo a v oblastiach svojho výskytu je považovaný za superužitečný. Z jeho kôry sa totiž vyrábajú povrazy, jeho plody aj kvety možno konzumovať, zo semien sa lisujú oleje, korene sú používané ako náhrada chrenu. Listy samozrejme nestoja bokom. Môžu sa jesť surové aj varené, pre potreby transportu bývajú samozrejme sušené.
Ich chuť nie je presne tým, čo z nich robí vyhľadávaný artikel. Oveľa dôležitejšie sú schopnosti, ktoré im pripisuje najmä ajurvédska medicína. Podľa nej môže nálev z moringy pomôcť od približne 300 neduhov postihujúcich kardiovaskulárny systém, obranyschopnosť aj nervovú sústavu. Dôvodom je skutočne vysoký obsah vápnika, železa, vitamínu C, draslíka aj napríklad nenasýtených mastných kyselín.
Medovka má vo fytoterapii samozrejme tiež nezastupiteľné miesto. Trvalka s aromatickými lístkami je doma v Stredozemí a Ázii, často na ňu narazíme v strednej Európe. Podobne ako moringa, používa sa medovka v kuchyni ako korenia. Čaj, ktorý si z jej listov varí po stáročia vyznávači ľudovej medicíny, upokojuje, prispieva k zníženiu stresu a podpore dobrého trávenia.
Nechtík je liečivka z juhu Európy a Orientu. Dnes ho môžeme vidieť aj v našich zemepisných šírkach. Jasne oranžovo kvitnúce letnička nachádza uplatnenie najmä pri hojení najrôznejších rán, popálenín či omrzlín. Čaj z nechtíka je odporúčaný pri žalúdočných a črevných ťažkostiach.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte horúcou vodou 80 °C v pomere 1 - 2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























4. 11.