OMAN KOREŇ (Inula helenium) - bylina
Poznáte uspivred? Ľudový názov získal oman zrejme vďaka schopnosti pozitívne ovplyvňovať hojenie. Bylinkári odporúčajú sušený koreň dvojmetrovej byliny tiež na potieranie kašľa a porúch trávenia. Z omanu možno pripraviť čaj, tinktúru alebo takzvané ománkové víno. Bylinku rastúcu pôvodne na Kaukaze a v Oriente môžu užívať aj tehotné ženy a deti.
Zloženie
Oman 100%Nálev a chuť byliny
Pripravte sa na omamnú orientálnu vôňu pripomínajúcu kadidlo a intenzívnu horkú chuť nálevu.
Pôvod byliny
Jedná sa o vytrvalú, bohato rozvetvenú bylinu s veľkými listami a jasne žltými kvetmi. Bežne dorastá do výšky 1,5 metra, ale možno nájsť aj trojmetrové rastliny. Nájdete ju na lúkach aj okrajoch ciest od Španielska až po západnú Čínu. Preferuje tienisté miesta s organicky bohatou pôdou.
Moc koreňa omanu pravého poznali v čínskej ľudovej medicíne, ajurvédskych spisoch a neunikla pozornosti ani liečiteľom z dôb antického Grécka a Ríma. A zdravotné benefity neprinášal len ľuďom. Veľmi dôležitú úlohu hral aj v starostlivosti o zvieratá, obzvlášť o kone a ovce.
Avšak jeho prínos ľudskému zdraviu prevážil, a preto sa z neho dodnes pripravujú kvapky, tinktúry či sirupy. Najjednoduchší spôsob ako vyťažiť z koreňa to najlepšie je však nálev zo sušeného koreňa. Ten môžu aj tehotné a dojčiace ženy. Tiež tu však platí konzumácia v rozumnej miere po dobu maximálne ôsmich týždňov.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
100 °C | 10 minút | 1 čajová lžička na 250 ml |
Návod na prípravu
- Oman zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžica na 250 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžicu navyše.
- Po zaliatí nechajte lúhovať 10 min. a potom preceďte.