

YERBA MATE LÍNIA
Ochutené Mate sú veľkým hitom. Ako pre toho, kto nápoj juhoamerických indiánov miluje dlhé roky, tak pre experimentátora a objaviteľa nevšedných chutí a zaujímavých vôní. Nech si už o zaujímavých tónoch a interesantný účinkoch Yerba Mate myslíte čokoľvek, mali by ste dať šancu jablčnej variácii namiešanej tak, aby chránila a pomáhala. Trebárs vašu líniu.
Zloženie
Yerba Mate, Šípky, Nana mäta, FenikelNálev a chuť čaju
Yerba Mate Green Línia je jemne jablková a zároveň milo zemitá a horkastá. Oproti iným druhom je toto Mate až atypicky jemné. V chuti sa pekne uplatňuje tiež pieporná mäta a štipľavý fenikel, takže výsledný nápoj svetložltej farby vyznieva veľmi mnohovrstvovo a zaujímavo. Ocenia ho ako úplní začiatočníci, tak skúsení konzumenti. Oba varianty - horúce alebo ľadové Yerba Mate Green Silueta si nájdu svojich priaznivcov.
Pôvod čaju
Yerba Mate, chimarrão alebo Cimarron - všetky názvy sa týkajú tradičného juhoamerického nápoja, ktorého konzumácia je zviazaná s početnými rituálmi a zvyklosťami. Ale neľakajte sa. Môžete si ho ľahko pripraviť zaliatím horúcej vody. Či použijete kalabasu a bombillu, alebo obyčajný hrnček záleží len na vás.
Brazília je dnes najväčším producentom Yerba Mate. Podľa legendy indiánov kmeňa Guarani prišli jedného dňa navštíviť Zem bohyne Mesiaca a mrak. Narazili ale na jaguára, ktorý ich chcel napadnúť. Vďaka sile a odvahe starého muža neutrpeli žiadne zranenia, a aby mu poďakovali, darovali starci nový druh rastliny. Mal z neho pripraviť "nápoj priateľstva". Tak vraj vzniklo Mate. Obyvatelia Južnej Ameriky (a po nich aj ľudia celého sveta) oceňujú schopnosť Yerba Maté podporiť duševnú i fyzickú sviežosť a harmonizovať trávenie.
Koho zaujíma, ako sa Yerba Mate vyrába, tomu prezradíme, že lístky a vetvičky cezmíny paraguajskej (Ilex paraguariensis) bývajú napchaté do veľkých vriec a ponechané prirodzenej fermentácii. Farmári ju ukončia zahriatím rastlinného materiálu a jeho usušením. Mate sa vracia späť do vriec a necháva 12-24 mesiacov zrieť v miestnostiach so stabilnou teplotou. Nakoniec je mleté, zatriedené a balené. Vo výsledku obsahuje 95 percent lístkov a 5 percent vetvičiek.
Podobný názov, ale trochu iné zdravotné účinky, má pridaná mäta pieporná. Bylinka, ktorá rastie predovšetkým v západnej Európe, patrí v tradičnom liečiteľstve do prvej desiatky. Pôsobí blahodarne na psychiku, zažívanie aj pokožku.
Plody feniklu odporúčajú bylinkári pre správnu funkciu dýchacej sústavy, dobré trávenie alebo na dezinfekciu.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- 1-2 lyžičky Mate nasypte do šálky (200 ml) a zalejte 70-80 °C horúcou vodou.
- Nechajte max. 3-5 minút lúhovať a potom sceďte. Čím dlhšie ho necháte lúhovať, tým je nálev povzbudivejší.
- Po 5 minútach však začína čaj horknúť.
- Z rovnakej dávky je možné pripraviť ešte ďalšie nálevy. Čaj možno ochutiť citrónom alebo javorovým sirupom.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ČAJ PRE ZDRAVIE A KRÁSU - zmes

SHAPE TEA (ČAJ NA CHUDNUTIE) - zmes

BYLINNÁ ZMES JEDNODUCHÁ DIÉTA - wellness čaj
Prezerali ste
