Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



3 huby pre vašu imunitu, trávenie a srdce

Najskôr patrili medzi rastliny, teraz majú vlastnú ríšu. Huby vedcov zaujímajú nielen kvôli neuveriteľnej variabilite (na svete existuje vyše 6 miliónov druhov húb), ale taktiež využitiu. Mnohé z nich totiž vykazujú vlastnosti, ktoré sa človeku hodia. Spomeňme na plesňové syry, fermentované nápoje, parmskú šunku... A tiež na penicilín. Ktorí zástupcovia húb vám pomôžu do pohody?

Božská huba nesmrteľnosti znižuje tlak, posilňuje imunitu a detoxikuje

Východná medicína pozná Lingzhi, teda reishi, viac ako 2 tisíc rokov. Tradiční čínski liečitelia nedajú na jej schopnosti dopustiť od čias vlády dynastie Han. Opriadla ju mnohými povesťami, takže nie je divu, že sa v čínskej kultúre používa čoby talizman šťastia, uzdravenia a kondície. Staroveké čínske texty hovoria o tajných miestach, na ktorých možno reishi zbierať, a tiež o značnom liečivom potenciáli. Zoberme to jedno po druhom.

Reishi (leskokôrka lesklá) rastie predovšetkým na pňoch dubov, platanov, orechov alebo topoľov. Má veľmi lesklou plodnicu tvarom pripomínajúcu obličku alebo vejár. Môže dosahovať veľkosti až 30 centimetrov. Mladé leskokôrky sú žlté, s vekom tmavnú na hnedú až takmer čiernu farbu.

Ako je to s tou nesmrteľnosťou? Nielen skúsenosti prírodných liečiteľov, ale aj výsledky mnohých vedeckých štúdií ukázali, že... že nesmrteľnosť je métou nedosiahnuteľnou. Avšak predĺženie kvality života, zníženie šance ochorieť a zvýšenie telesnej aj duševnej pohody v možnostiach reishi skutočne sú. Inak by nebola jednou z najpoužívanejších medicinálnych húb vôbec. Reishi obsahuje napríklad silné imunomodulátory, steroly a triterpény, esenciálne aminokyseliny aj vitamíny (B a D) a minerálne látky (vápnik, draslík, horčík, železo...). Z toho vyplýva, že užívaním 100-percentne prírodného prášku reishi prospejete:

  • imunite - konzumácia reishi môže zvýšiť počet bielych krviniek, ktoré pomáhajú v boji s infekciami,
  • prevencii nádorových ochorení - reishi bola testovaná v súvislosti s predchádzaním rakoviny hrubého čreva, konečníka aj prostaty; niektoré výskumy jej potenciál potvrdili,
  • mentálnej sviežosti a pohode - predbežné výskumy konštatujú, že reishi je veľmi sľubná v prípadoch pomoci pri neurasténii, únave, úzkostiach a depresii; dobré správy priniesli tiež testy týkajúce sa Alzheimerovej choroby,
  • srdcu - opatrne optimistickí sú vedci, pokiaľ ide o reguláciu hladiny lipidov v krvi, ktorých vysoké hodnoty súvisia s vysokým krvným tlakom alebo infarktmi,
  • optimálnej hladine cukru v krvi - reishi má potenciál znižovať hladinu cukru v krvi a mierniť chronické komplikácie diabetikov.

Iste vás teraz zaujíma, ako reishi chutí. Žiadny strach, jej tmavo hnedý prášok je síce horký, ale v závere trochu sladkastý, navyše si ho môžete pridať napríklad do smoothie alebo horúcej čokolády a dávkovanie je naozaj znesiteľné - postačí 1 čajová lyžička 2x denne, najlepšie 20 minút pred jedlom. Ešte dodáme, že reishi by nemali užívať tehotné a dojčiace ženy ani ľudia s nízkou zrážanlivosťou krvi.

Voňavá huba upravuje trávenie, napomáha rekonvalescencii a prospieva srdcu

Naším druhým tipom je shiitake, veľmi populárna ako pre svoju chuť, tak čoby prírodný zdroj betaglukánov a ďalších dôležitých látok. Rovnako ako reishi, patrí aj shiitake k hubám zapísaným do kroník východnej medicíny zlatým písmom. Najstarší záznam spadá do obdobia dynastie Song, teda roku 1209. Zahŕňa 158 slov vysvetľujúcich spôsob pestovania huby, ktorej meno odkazuje k faktu, že rastie na shii (strom gaštanovec). Shiitake je názov japonský, Číňania jej zvyčajne hovoria xiānggū (voňavá huba).

Shiitake (húževnatec jedlý) je huba drevokazná, rastie teda na rozkladajúcich sa kmeňoch stromov, spomínaných gaštanovcoch, javoroch, duboch, gaštanoch, bukoch alebo napríklad hraboch. Klobúk máva v priemere 5-15 centimetrov, je hnedý s bielymi škvrnami, rozpraskaný alebo šupinatý.

"Voňavá" sa jej nehovorí náhodou. Skutočne príjemne vonia a navyše skvele chutí. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou ázijskej kuchyne a svoje miesto si pomaly nachádza aj v gastronómii európskej. Mimochodom, ide o jeden z mála prírodných zdrojov jedinečnej piatej chuti umami. Pokiaľ ide o zloženie, obsahuje shiitake niekoľko rovnakých aminokyselín ako mäso, je bohatá na betaglukány, terpenoidy, steroly a lipidy, nachádzajú sa v nej vitamíny (B6, B5, D) aj minerály (meď, selén, mangán, zinok). Ako to všetko prospieva zdraviu? Konzumácia shiitake napomáha:

  • srdcu - laboratórne testy ukazujú, že vybrané zlúčeniny obsiahnuté v shiitake bránia zvýšeniu krvného tlaku, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a tým eliminovať riziko srdcových chorôb,
  • obranyschopnosti - existuje štúdie potvrdzujúce, že podávanie shiitake zlepšuje imunitné markery a znižuje úroveň zápalu v tele,
  • obrane proti stresu - shiitake je známa ako adaptogén, teda prostriedok pomáhajúci zvyšovať psychickú odolnosť napríklad pri únave, zranení, úzkostiach a v podobne náročných situáciách,
  • v boji s karcinómom - polysacharid Lentinan, ktorý sa v shiitake nachádza, je v Číne a Japonsku využívaný spolu s chemoterapiou k zlepšeniu kvality života ľudí s rakovinou žalúdka,
  • optimálnemu tráveniu - japonské výskumy potvrdzujú priaznivé účinky shiitake v prípadoch žalúdočných vredov, žlčových kameňov, prekyslenia organizmu, porúch trávenia aj počas redukcie hmotnosti.

Prášok z huby shiitake stačí rozmiešať vo vode, možno ho pridať aj do čaju, ale výborný je v zeleninových polievkach či smoothie. Dávkovanie by nemalo prekročiť 1 čajovú lyžičku denne. Huba shiitake je všeobecne veľmi dobre tolerovaná, len v úplne ojedinelých prípadoch môže vyvolať dermatitídu, alergickú kožnú vyrážku, ktorá behom 3-21 dní odznie.

Ötziho huba pomáha pri zápaloch, spomaľuje starnutie, chráni kožu

Keď bol v roku 1991 nájdený ľadový muž Ötzi, išlo doslova o senzáciu. Mimoriadne zachovalá múmia človeka z doby medenej vydala svedectvo o živote v čase okolo 3300 rokov pr. n. l., Ktorého súčasťou bola aj huba chaga. Pretože sa u Ötziho našiel aj rad ďalších húb a liečivých bylín, môžeme sa domnievať, že mal o ich účinkoch dobré povedomie. Avšak podložené informácie o používaní chagy na liečebné a rituálnym účely pochádzajú z roku 2696 pr. n. l. Od otca čínskej medicíny Shen Nunga. Objavujú sa aj neskoršie dôkazy o konzumácii chagy ľuďmi v západnej časti Sibíri, alebo domorodcami v Kanade.

Chaga sibírska (rezavec šikmý) parazituje na listnatých stromoch, má tmavo hnedé, až 35 centimetrov veľké plodnice nepravidelného tvaru. Na stromoch pokrývajú veľké plochy, a pretože rastú pod kôrou, často spôsobujú jej nadvihovanie.

Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch, aj chaga bola a je podrobovaná mnohých vedeckým výskumom. Jej povesť v niektorých smeroch potvrdzujú, v iných sú zatiaľ výsledky nie príliš presvedčivé. Napriek tomu je isté, že chaga obsahuje napríklad betulín, kyselinu betulinovú, melanín, rad polysacharidov či beta glukány. Zdravotné výhody užívania chagy sa prejavujú v:

  • pomoci pri zápaloch - chaga vykazuje schopnosť pomáhať telu v boji so zápalovými procesmi, a to vrátane prípadov Crohnovej choroby alebo ulceróznej kolitídy; vďaka tomu, že podporuje tvorbu cytokínov, podieľa sa tiež na pomoci od infekcií spôsobených baktériami aj vírusmi,
  • antioxidačnom pôsobení - ako veľmi silný antioxidant má chaga vplyv na zdravie buniek, chráni ich pred poškodením a predčasným starnutím; podieľa sa teda na prevencii pred mnohými civilizačnými chorobami, prospieva tráveniu aj detoxikácii,
  • znížení cukru v krvi - niekoľko laboratórnych štúdií poukazuje na schopnosť chagy vyrovnať hladinu krvného cukru, dosiaľ však nebol preukázaný priamy vplyv jej konzumácie na zvládnutie cukrovky u ľudí,
  • ochrane pokožky - chaga môže podporiť prirodzenú schopnosť pokožky chrániť sa pred poškodením slnečným žiarením.

Prášok z tejto huby má horkosladkú chuť. Môžete ho buď povariť vo vode a vzniknutý nápoj popíjať, alebo ho pridať do jogurtu, smoothie, čaju ... Všeobecne je chaga dobre tolerovaná, opatrní by mali byť ľudia s autoimunitným ochorením. Chaga obsahuje proteín znižujúce zrážanlivosť krvi, preto nie je vhodné ju konzumovať pred operáciami alebo v prípade užívania liekov na riedenie krvi. Tiež tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča predbežná opatrnosť.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »