Angelika lekárska koreň (Archangelica officinalis) - bylina
Koreň angeliky lekárskej popisuje snáď každý historický herbár. Prečo? Pretože má zaujímavú chuť a podľa legendy ho ľuďom odporúčal užívať samotný archanjel Michael. Jeho využitie je naozaj široké - môžete z neho pripraviť čaj, pridať ho do omáčky alebo šalátu, ale rovnako dobre sa hodí aj ako prísada do kúpeľa. Kto anjeliku skúsi, podporí normálne trávenie, dýchací systém a obranyschopnosť.
Zloženie
100%Nálev a chuť byliny
Angelika lekárska koreň je výrazne aromatická. V chuti nájdete horkosť, sladkosť aj piepornosť. Práve vďaka tomu sa uplatňuje nielen ako ingrediencia na prípravu čaju, ale aj ako korenie. Koreň angeliky lekárskej môžete použiť aj do kúpeľa.
Pôvod byliny
Angelika lekárska koreň (Archangelica officinalis) je vysoká a rozložitá bylina, ktorá dosahuje výšku až 2,5 metra. Pôvodne rástla v Alpách, v Škandinávii alebo Karpatoch, dnes je rozšírená aj v značnej časti Európy. Vyhovujú jej vlhké lokality a vyššie nadmorské výšky, preto na ňu často môžeme naraziť na brehoch horských potokov.
Poznáte ju pomerne ľahko, a to vďaka neprehliadnuteľnému habitu. Má dlhú, ryhovanú a dutú lodyhu, výrazné listy s pílovitými okrajmi a kvitne okolíkmi (podobne ako brečtan alebo svída). Kvitnúce angeliky môžete vidieť v júli a auguste. Ich zrelé semená sa používajú ako korenie, oveľa zaujímavejší je ale koreň angeliky obsahujúci živice, horčiny a ďalšie zlúčeniny.
Koreň, tvarom pripomínajúci mrkvu, je potrebné sušiť veľmi dlho a pri veľmi nízkej teplote. Pokiaľ by ste sa o to pokúšali sami, dajte si pozor na takzvanú fytodermakózu – kontakt so šťavami koreňa môže v kombinácii so slnečným žiarením spôsobiť poleptanie pokožky.
Angelika lekárska je populárna od stredoveku, a to ako korenie alebo ako ingrediencia na prípravu čajov či kúpeľov, odvar možno užívať aj ako kloktadlo. Herbáre iba upozorňujú na nutnosť vyhýbať sa v čase jej dlhodobého užívania pobytu na slnku.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
100 °C | 10-15 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Anjeliku lekársku zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 150-200 ml.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžicu navyše.
- Po zaliatí nechajte lúhovať 10-15 min. a potom preceďte.