

CANCHALAGUA - bylina
Keby sme žili medzi indiánmi, bola by nenápadná bylina s drobnými žltými kvetmi bežnou súčasťou našej domácnosti. Ale nežijeme. Takže si Canchalaguu do lekárničky doplníme teraz. Dôvodov sa nájde dosť. Predovšetkým ide o priateľa spokojného trávenia, kľudnej kože a správne fungujúcej pečene. Domorodé ženy užívajú jej odvar pri nepravideľnosti cyklov. Buďme ako indiáni, dôverujme prírode!
Zloženie
Canchalagua 100%Nálev a chuť čaju
Bylina Canchalagua svojou chuťou ani vôňou neohromí, ale ani neodradí. Je jemná, bylinková. Samotný odvar má svetlo žltú farbu.
Pôvod čaju
Botanici v čechách dali tejto zaujímavej rastline názov kruženka zpeřená (Schkuhria pinnata), častejšie ju ale nájdete pod pomenovaním Canchalagua (čítaj kančalágua). V Južnej Amerike, kde má svoj pôvod, jej hovoria taktiež napríklad escoba de anisillo, escobilla, mata-pulgas alebo tacote. Dnes je Canchalagua prestovaná taktiež v Afrike a Severnej Amerike.
Ako vlastne vyzerá? Predstavte si jednoročnú bylinu so vzpriamenými, dlhými stonkami, ktoré vyzerajú ako tenké suché vetvičky. Dorastá maximálne do pol metra, má asi 4 centimetre veľké listy zvyčajne so zúbkovanými okrajmi. Canchalagua kvitne žltými, mimoriadne drobnými kvetmi. Dobre sa jej darí vo vyšších nadmorských výškach (2-3000 metrov), na suchých miestach. Osídľuje stráne aj horské hrebene, často ju možno vidieť neďaleko hospodárskych budov.
Ako prvý používali túto bylinu k potieraniu mnohých neduhov pôvodní andskí kočovníci kmeňa Ketchwa. Účinky a použitie potom konkrétnejšie popisuje medzi inými starodávny mexický liekopis aj preslávený americký botanik James A. Duke v publikácii Medicinal Plants of Latin America.
Vňať Canchalagui je bohatá predovšetkým na germacranolidy, heliangolidy, seskviterpenové flavonoidy a zlúčeniny síry. Spôsobov prípravy existuje niekoľko. Okrem klasického lúhovania v horúcej vode môžete vyskúšať taktiež varenie. Zhruba 1/3 hrnčeka byliny zalejte 1 litrom studenej pramenitej vody. Priveďte do varu a varte 5 minút. Nechajte chvíľu vychladnúť, potom preceďte. Takto pripravený nápoj môžete skladovať v chladničke a podávať s citrónom, pomarančom, škoricou alebo medom.
Odvar by nemali užívať deti a tehotné ženy. Existuje taktiež riziko možnej alergickej reakcie a fotosenzitívnych prejavov.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Zalejte približne 5 gramov Canchalagui 1 litrom horúcej vody (o teplote 80 ⁰C).
2. Nechajte lúhovat 10-15 minút, potom preceďte.
3. V prípade potreby oslaďte medom.
4. Nápoj popíjajte teplý, v množstve 1 hrnček 2-3krát denne.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Papierový filter S (balenie 100ks)

Sitko na byliny okrúhle ø 62mm
