

HERCAMPURI - bylina
Narovinu, táto bylina je skutočne horká. Zároveň je tak obľúbená, že by nemala ujsť vašej pozornosti. Vo fytoterapii sa Hercampuri využíva najmä na podporu zdravého trávenia. Domorodí Peruánci jej kvôli chuti hovoria Té Amargo, pre nás je to skrátka „horký čaj“. Nie nadarmo sa slovensky nazýva horec. Rastie v neprístupných horách, zbieraná je výhradne ručne, sušena pomaly a starostlivo.
Zloženie
Hercampuri 100%Nálev a chuť čaju
Nálev Hercampuri má svetlo žltú až jemne zelenkastú farbu. Vonia decentne trávovo, trochu ako hrach. Chuť je výrazná, silno horká.
Pôvod čaju
Hercampuri (číta sa erkampuri) patrí medzi byliny nenápadné vzrastom, ale silné pôsobením. Naraziť na ňu možno na neprístupných miestach peruánskych Ánd, kde rastie v malých skupinkách. Podmienky panujúce v nadmorskej výške 3 500 – 4 500 metrov dovolia rastlinke dosiahnuť maximálne 15 centimetrov. Má malé, žlté až tmavo zelené lístky, kvitne fialovými alebo tmavomodrými kvetmi, aké poznáme u domácich horcov. Plody obsahujú čierne alebo hnedé semená, ktorými sa rozmnožuje.
Favoritku peruánskej medicíny môžete nájsť aj pod inými názvami ako napríklad Hircampuri, Té de Chavín alebo Hjircan Pureck. Posledný uvedený jej dali indiáni kmeňa quechua a v preklade znamená „ten, ktorý kráča“. Údajne odkazuje na osoby, ktoré obchádzali dedinky a prinášali liečivé byliny. Zrejme vrátane Hercampuri. A aké je jej slovenské pomenovanie? Horec purpurový.
Hoci sú domovom Hercampuri peruánske provincie Puno, Cajamarca alebo Cuzco, bylina je dnes pestovaná aj v Južnej Amerike, USA a dokonca aj v Európe. Čo svedčí o jej značnej popularite.
Pre potreby fytoterapie sa používa celá nadzemná časť, ktorá býva zbieraná ručne a starostlivo, pomaly sušená. Stonky s lístkami a kvety obsahujú okrem horkých glykozidov taktiež euritarin a minerálne látky (vápnik, draslík, sodík, horčík a hliník). Pretože Hercampuri chutí naozaj výrazne horko, odporúčame pri užívaní začať s malými dávkami a postupne ich zvyšovať.
Bylinu by nemali užívať osoby s vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika, rovnako tak tehotné a dojčiace ženy alebo deti. Maximálna dĺžka bylinnej kúry nemá presiahnuť 2 mesiace.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Zalejte 1 lyžicu Hercampuri 700 ml studenej vody a priveďte do varu.
- Varte 5-10 minút.
- Po scedení popíjajte 1 pohár 3krát denne pred jedlom.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

PI LO CHUN - zelený čaj

OMAN KOREŇ (Inula helenium) - bylina
