

CISTUS TURECKÝ MLETÝ (Cistus incanus) - bylina
Ďalšia z byliniek, ktorá by v domácnosti Milco prírodných riešenie nemala chýbať. Cistus sa tisíce rokov osvedčuje ako účinný prostriedok v boji so všetkými možnými infekciami, detoxikuje, zvyšuje obranyschopnosť. Chutí bylinkovo a trochu horkasto. Ale to vôbec nevadí. Pridajte si k nemu lyžičku medu a budete mať lahodný, zdravý nápoj pre celodenné popíjanie.
Zloženie
Cistus 100%Nálev a chuť byliny
Prášok svetlo zelenej farby môžete zaliať horúcou vodou alebo konzumovať priamo ako súčasť pokrmov. V oboch prípadoch bude jeho chuť bylinná, horkastá a aromatická. Nálev má svetlo žltozelenú farbu.
Pôvod byliny
Trvalka s výraznými, ružu pripomínajúcimi kvety, je rozšírená predovšetkým v Stredomorí. Aj preto sa jej hovorí stredomorská ruže alebo rockrose. Pretože ale botanici rozoznávajú až 200 druhov rodu Cistus, môžete na ňu naraziť aj v Severnej a Južnej Amerike.
Latinským názvom Cistus Incanus kvitne od júna do septembra. Mnohí českí záhradkári si ho obľúbili práve pre výrazné kvety so silnou vôňou. Pretože nejde ale o rastlinu mrazuvzdornú, je potrebné ju na zimu umiestniť do chráneného priestoru.
Veľmi zaujímavý je životný cyklus rastliny. Vyžaduje teplé, otvorené a slnečné stanovište. Skvele odoláva letným horúčavám a častým požiarom alebo spásanie. Okrem toho žije v symbióze s hríbom purpurovým a lakovky všeobecnou, zároveň je hostiteľom malej parazitnej rastliny Cytinus hypocistis, ktorá žije v ich koreňoch v čase kvitnutia cistu. Niektoré druhy sú zásadné zložkou potravy pre larvy motýľov. A vybrané druhy cistu uvoľňujú do ovzdušia éterické oleje, vďaka ktorým sú v suchých a horúcich podmienkach schopné samovznietenia.
Pre liečivé účinky sa zberajú listy cistu. Môžu sa sušiť alebo použiť na výrobu tinktúr.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Cistus zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1-2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CISTUS TURECKÝ (Cistus incanus)

SLADKÝ KOREŇ - bylina
