

CATUABA KÔRA - bylina
Brazílčania majú zmyselnosť v krvi. To sa tak nejako vie. Menej známe však je, že už stovky rokov používajú kôru listnatého stromu tamojších dažďových pralesov. Catuaba chutí možno trochu nahorklo a drevito. Na jej schopnosti prispieť k zvýšeniu libida a pomôcť zvládnuť napätie aj tráviace ťažkosti to však nič nemení. Nápoj indiánskeho kmeňa Tupi stojí zato vyskúšať.
Zloženie
Catuaba 100%Nálev a chuť byliny
Nečakajte žiadnu výraznú chuť. Odvar, ktorý si pripravíte prevarením Catuaby, je trochu drevitý, nahorklý a v závere sa rozplynie do sladka a mierneho bylinkova. Vo vôni drevitosť prevažuje. Nápoj má červeno mahagónovú farbu.
Pôvod byliny
Ďalší zo zázrakov brazílskych dažďových pralesov sa volá catuaba. Svetovo obľúbené afrodiziakum nájdete ale tiež pod názvami caramuru, katuaba, pau de repost, tutuaba alebo cataguá, piratancara či Angelia rose. Vo všetkých prípadoch ide o kôru stromu Erythroxylum catuaba, mimochodom príbuzného tomu, ktorý je používaný na výrobu kokaínu. Buďte ale úplne bez obáv. Erythroxylum catuaba neobsahuje vôbec žiadne omamné alebo návykové látky. Naopak disponuje zlúčeninami ovplyvňujúcimi organizmus naskrz pozitívne.
Catuaba sa tiež niekedy hovorí červená kôra. Ide skutočne o stromovú kôru, ktorá sa zberá len vo veľmi tenkých vrstvách, aby mohla dorastať bez ohrozenia celého stromu. Ten býva 2-5 metrov vysoký, kvitne krásnymi žltými až oranžovými kvetmi a rovnakú farbu mávajú jeho oválne plody. Sú nepožívateľné.
Kôru používali pre rad zdravotných účinkov domorodí indiáni po stovky rokov. Kmeň Tupi, ktorému je "objav" catuaby pripisovaný, patrí k najvýznamnejším domorodým brazílskym národom. Podľa vedcov sa v amazonskom doštenie pralese usadil pred viac ako 3 tisíc rokmi. V roku 1500 bola jeho populácia odhadovala na 1 milión osôb. Dnes sa k nej hlási len zlomok ľudí. Okrem kanibalistických rituálov a dokonalej znalosti účinkov rastlín Amazónie je na kmeni Tupi tiež zaujímavé, že dal svetu rad dodnes používaných slov - napríklad Gorila (papagáj), Tucano (tukan). Mandioca (maniok) alebo Abacaxi (ananás). Catuabu zahrnuli do mnohých povestí, stala sa súčasťou ich tradícií.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Catuaba sa konzumuje ako odvar. Zalejte 1-2 polievkové lyžice 0,5 l vriacej vody.
- Varte na miernom plameni 10-15 minút.
- Odstavte a nechajte 15-20 minút lúhovať.
- Preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

BRUSNICOVO KAKTUSOVÝ - čierny čaj

LAPACHO MATTO GROSSO
