

ČERVENÝ POMARANČ - lapacho
Čisté Lapacho chutí mierne horkosladko a v závere vanilkovo. A teraz si predstavte, že sme k nemu primiešali červený pomaranč. Razom je na svete nápoj s chuťou ešte atraktívnejšou, vôňou ešte sviežejšou a farbou ešte sýtejšou. Chcete ďalšie dôvody, prečo Lapacho pozvať do svojej čajotéky? Menujme teda jeho priaznivý vplyv na psychiku, obranyschopnosť a trávenie.
Zloženie
Lapacho Matto Gosso, Pomarančová kôra 1%, Pomarančový granulát 1%, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Lapacho Červený pomaranč má po uvarení žltooranžovou farbu. Veľmi príjemnú pomarančovú vôňu sprevádza príjemna, len ľahko horkastá chuť, v ktorej prevažujú tóny sviežich pomarančov podkreslené vanilkou.
Pôvod čaju
Možno by vás to nenapadlo, ale strom, z ktorého Lapacho pochádza, patrí k veľmi dekoratívnym okrasám mnohých záhrad a parkov. Kvitne totiž úchvatnými trúbkovitými kvetmi v najrôznejších odtieňoch ružovej farby. V angličtine ho nájdete pod názvom "Trumpet tree". Botanici mu ale prisúdili meno o poznanie menej romantické - Tabebuia impetiginosa.
Jeho pôvod musíme hľadať v tropických dažďových pralesoch Latinskej Ameriky, konkrétne v severnej časti Argentíny, v Paraguaji (tam sa dokonca stal národným stromom), Mexiku a Brazílii. O popularitu sa postarali miestne kmene indiánov, ktoré kôru Lapacha využívali na varenie liečivých nálevov. Takzvaná etnická medicína ho uplatňovala ako všeobecné tonikum, imunostimulant a adaptogén.
Tabebuia impetiginosa dorastá 15-30 metrov, listy sú stopkaté s jemne pílkovitými okrajmi. Stromy majú hnedavo šedú kôru, ktorá je tvrdá a zle sa lúpe. Na južnej pologuli kvitnú medzi júlom a septembrom, na severnej (napríklad v Indii) od decembra do januára. Drevo príjemne žltkastej farby je odolné poveternostným vplyvom, preto sa používa ako k výrobe nábytku, tak v stavebníctve.
Manuakov ale samozrejme viac ako čokoľvek iného zaujíma vnútornú kôra tohto interesantného stromu. Je potrebné ju odoberať veľmi jemne, aby úroda strom nepoškodila. Pre tento účel sú vyberané stromy staré viac ako 40 rokov, zber môže byť vykonávaná maximálne dvakrát ročne. Akonáhle je vnútorná kôra oddelená, je potrebné ju vysušiť a rozomlieť na drobnejšie vlákna.
Ochutené Lapacho, ako ho prestavujeme práve v tomto prípade, patrí k veľmi populárnym nápojom. Vyhľadávajú ho nielen milovníci netradičných čajových zážitkov, ale aj ľudia zaujímajúci sa o zdravý životný štýl. Aby ste sa neochudobnil o unikátny účinky, pripravujte Lapacho vždy v sklenených, porcelánových alebo nerezových nádobách. Nikdy by nemalo prísť do kontaktu s hliníkom!
Návod na prípravu
- Podľa chuti dávkujeme cca 1 polievkovú lyžicu Lapacha na 1 liter vody. Z tejto dávky pripravíme 4 šálky čaju.
- Lapacho vložíme do vriacej vody. Odporúča sa približne päť minút variť a cca ďalších 20 minút lúhovať.
- Miešajte iba drevenou lyžicou alebo tyčinkou.




















Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

LAPACHO MATTO GROSSO

Huang Da Cha - žltý čaj
