

CEYLON IDULGASHINNA BLUE NETTLE BIO - Oolong
Keď už si myslíte, že Vás vo svete čajov nič neprekvapí, príde táto kráska zo Srí Lanky. Oolong pripomínajúci umelecké dielo je od prvého pohľadu úplne jedinečný. A ak Vás o výnimočnosti "modrej žihľavy" nepresvedčí samotný vzhľad, jej chuť a vôňa to hravo dokážu. Vychutnajte si cejlónska raritu vypestovanú v srdci prekrásnej krajiny a dovoľte si podľahnúť jej čaru.
Zloženie
100%Nálev a chuť čaju
Nálev má po prvom zaliatí jemne zlatistú farbu, pri ďalšom lúhovaní získa krásne medové tóny. Med je s čajom previazaný aj vo vôni a chuti, ktorá je príjemne sladkastá a jemná.
Pôvod čaju
Na juhovýchode Srí Lanky leží druhá najmenej obývaná provincia - Uva. A ako už to tak býva, čím menej ľudí, tým viac prenádhernej a nedotknutej prírody. Oblasť okolo mestečka Idulgashinna je plná čarokrásnych vodopádov a národných parkov. Tamojšia čajová záhrada plne využíva prírodný potenciál a vyznáva trend tzv. biodynamického pestovania. Hlavnými piliermi sú ekologické zmýšľanie, organický prístup a fairtrade filozofia.
Oolong Blue Nettle je zrejme najväčšou pýchou tunajších producentov. Už pri ohmataní balíčka s čajom zistíte, že niečo je inak. Bežne predsa čaj na dotyk pôsobí odlišne, že? Keď sáčok otvoríte, prekvapenie neberie konca. Opatrne vytiahnete niečo, čo vzdialene pripomína krátku a pomerne ťažkú cigaru. Teraz je správny čas si privoňať, dať variť vodu a začať sa tešiť.
Srílanský oolong sa zberá výhradne manuálne, a to, čo z neho robí skutočnú vzácnosť, je dvojaké sušenie. Na začiatku celého procesu sa lístky nechajú určitú dobu prirodzene schnúť, potom sa opäť navlhčia a ručne sa veľmi pevne zvinujú do tvaru, ktorý pripomína už spomínanú cigaru. Tento zväzok sa potom necháva opätovne oxidovať a dochádza k druhému, záverečnému sušeniu. Samotný postup je veľmi zložitý, preto je Blue Nettle každoročne na trhu k dispozícii len v obmedzenom množstve.
Zviazané lístky svojou hmotnosťou trochu klamú. Oproti bežnému sypanému čaju sa zdá, že ich v balíčku môžete nájsť menej. Avšak vedzte, že z jedného valčeka pripravíte niekoľko nálevov a každý z nich prinesie nový a jedinečný zážitok. Čajový fajnšmekri odporúčajú vyskúšať tiež cold brew, ktorý vynesie na svetlo skryté citrusové tóny tejto úžasnej rarity.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
























