

Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Uvarte si tibetský čaj
Problém je kvalita jeho spracovania. Pri mútení yačieho masla Tibeťania dobre neodstránia zvyšky srvátky, ktorá sa po nejakej dobe začne kaziť a vytvárať žltnutie suroviny. Yačie maslo má pre Tibeťanov pravý význam v tom, že tvorí dobre uskladnitelnú, vysoko energetickú potravinu na horšie časy. Tibeťanmi je cenené ako pochúťka, Európanom sa zdá stuchnuté a nechutné. Tibeťania ho pridávajú do čaju pre zvýšenie kalorickej hodnoty nápoja a charakteristický pach v ústach prerážajú soľou. Ak by mali možnosť použiť kvalitne vyrobené čerstvé maslo yačie alebo kravské, dajú mu prednosť.
Nie je preto problém tibetský čaj uvariť aj u nás doma, yačie maslo nahradíme maslom kravským.
Príprava tibetského čaje
Dve lyžičky kvalitného čierneho čaju, nepálskeho čaju alebo podobného a dve lyžičky masla, zalejeme dvoma deci vriacej vody a pridáme toľko soli, aby pripomínal bujón z kocky. (Mimochodom, štipka bujónovej kocky čaj vylepší.)
Zmes niekoľkokrát prelejeme z veľkej výšky, aby čaj s maslom vytvoril jemnú emulziu. V Nepále a Tibete sa všetko ušľahá piestom v osobitnej, na to určenej drevenej nádobe. Potom sa scedí a hlasno srká horúci, po malých dávkach. Na poháriku si súčasne ohrievame ruky, tie bývajú vysoko v horách vždy studené.
Rozpustené maslo dobre premastí sliznice pier a zanecháva príjemný pocit. Pery tak lepšie odolávajú suchému, vysokohorskému vzduchu.
Tibeťania čaj dlho a pomaly vychutnávajú a nikdy nezostanú u jednej šálky. Aby im čaj rýchlo nevychladol, medzi dúškami šálku často prikrývajú drevenou pokrievkou, na rozdiel od nás, kedy nás náhlenie núti čaj ochladzovať v studenej vode.
Tibetský čaj som pil niekoľkokrát v Himalájach a doma si ho občas uvarím, stojí to za vyskúšanie.
Jiří Sonnek