Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Uvarte si tibetský čaj

19. 6. 2016 2 minúty čítanie
"Čerstvé, dobre urobené maslo yakov, vlastne yačíc (tibetsky dzimo), sa o veľa od kravského nelíši," tvrdí pán Jiří.

Problém je kvalita jeho spracovania. Pri mútení yačieho masla Tibeťania dobre neodstránia zvyšky srvátky, ktorá sa po nejakej dobe začne kaziť a vytvárať žltnutie suroviny. Yačie maslo má pre Tibeťanov pravý význam v tom, že tvorí dobre uskladnitelnú, vysoko energetickú potravinu na horšie časy. Tibeťanmi je cenené ako pochúťka, Európanom sa zdá stuchnuté a nechutné. Tibeťania ho pridávajú do čaju pre zvýšenie kalorickej hodnoty nápoja a charakteristický pach v ústach prerážajú soľou. Ak by mali možnosť použiť kvalitne vyrobené čerstvé maslo yačie alebo kravské, dajú mu prednosť.

Nie je preto problém tibetský čaj uvariť aj u nás doma, yačie maslo nahradíme maslom kravským.

Príprava tibetského čaje

Tibetský čaj

Dve lyžičky kvalitného čierneho čaju, nepálskeho čaju alebo podobného a dve lyžičky masla, zalejeme dvoma deci vriacej vody a pridáme toľko soli, aby pripomínal bujón z kocky. (Mimochodom, štipka bujónovej kocky čaj vylepší.)

Zmes niekoľkokrát prelejeme z veľkej výšky, aby čaj s maslom vytvoril jemnú emulziu. V Nepále a Tibete sa všetko ušľahá piestom v osobitnej, na to určenej drevenej nádobe. Potom sa scedí a hlasno srká horúci, po malých dávkach. Na poháriku si súčasne ohrievame ruky, tie bývajú vysoko v horách vždy studené.

Rozpustené maslo dobre premastí sliznice pier a zanecháva príjemný pocit. Pery tak lepšie odolávajú suchému, vysokohorskému vzduchu.

Tibeťania čaj dlho a pomaly vychutnávajú a nikdy nezostanú u jednej šálky. Aby im čaj rýchlo nevychladol, medzi dúškami šálku často prikrývajú drevenou pokrievkou, na rozdiel od nás, kedy nás náhlenie núti čaj ochladzovať v studenej vode.

Tibetský čaj som pil niekoľkokrát v Himalájach a doma si ho občas uvarím, stojí to za vyskúšanie.

Jiří Sonnek

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »