China Da Hong Pao - oolong
Hovorí sa mu Veľké šarlátové rúcho alebo tiež Kráľ všetkých čajov. Oolong China Da Hong Pao patrí k najlepším, aké môžete ochutnať. Špičková sorta čiastočne fermentovaného čaju z čínskeho pohoria Wu Yi vás poteší silnou a vyváženou chuťou zakončenou tónmi ovocia a dreva. Čím viac nálevov, tým komplexnejšia aróma. V Číne tento skvost servírujú najvzácnejším hosťom. Koho pozvete vy?
Zloženie
Oolong China Da Hong Pao 100%Nálev a chuť čaju
China Da Hong Pao – oolong dáva po zaliatí horúcou vodou nálev krásnej žltoooranžovej až medenej farby a mimoriadne príjemnej, sviežo ovocnej vône. Chuť je možné popísať ako harmonickú, komplexnú a silnú. Nájdete v nej stopy ovocia, ktoré dopĺňajú ľahké drevité tóny.
Pôvod čaju
Popíjanie čaju China Da Hong Pao - oolong je ako prechádzka rozprávkou. Len si to predstavte… Vyrástol v pohorí Wuyi, ktoré leží na severozápade provincie Fujian. Je tak krásne, že bolo zapísané na zoznam UNESCO. Pretínajú ho dramatické údolia s divokými riekami, ohraničujú stĺpovité útesy, jeho východné partie dokonca rozsvecuje červená farba pieskovca. Vyraziť môžete do jeho hustých lesov, ale aj starovekých chrámov. A samozrejme, vždy narazíte na sviežo zelené čajové plantáže.
Naraziť môžete aj na tri veľmi vzácne čajovníky. Podľa legendy bol tento čaj pre svoje blahodárne účinky podávaný matke vládcu z dynastie Ming. Vtedy, v 14. storočí, ju zbavili vážnych ťažkostí a od tých čias sú dlhé listy oolongu považované za posvätné. Z pôvodných štyroch rastlín dnes ostali len tri, avšak vďaka starostlivému množeniu pomocou rezkov sa pestujú aj v niekoľkých okolitých záhradách. Tradičná a efektívna metóda umožnila rozšírenie rastlín s jedinečnou DNA, a tak si čaj z ich lístkov môžeme dnes dopriať aj my.
Čaj prezývaný Veľké šarlátové rúcho sa v Číne teší obrovskej úcte. Jeho zber je doslova ceremóniou, spracováva sa pod pozorným dohľadom a dopriať si ho môže len skutočne veľmi málo ľudí. Nielen preto, že pochádza z legendárnych čajovníkov, ale aj preto, že jeho množstvo je obmedzené.
Na záver krátko spomeňme, ako sa oolongy vlastne vyrábajú. Našklbané čajové lístky nechávajú robotníci najskôr krátko zavädnúť na slnku. Potom ich buď na veľkých ošatkách, alebo strojovo „prehadzujú“ tak, aby došlo k narušeniu ich štruktúry. Tým sa v listoch uvoľnia šťavy a spustí fermentácia. Takzvané vytriasanie zelene je potrebné niekoľkokrát opakovať až do chvíle, kedy je dosiahnutá krásna kvetinová vôňa. Aby sa proces fermentácie zastavil, je úroda vystavená vysokej teplote a hneď nato ochladená. Nakoniec sú lístky rolované alebo granulované a sušené.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
80-90 °C | 5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.