Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Trojlístok bylín, o ktorých ste možno ešte nepočuli

5. 9. 2019 4 minúty čítanie
Niekto im hovorí superpotraviny, iný ich nazýva zázraky prírody. O ich účinkoch vie ľudstvo zvyčajne veľmi dlho, ale až v poslednej dobe bývajú potvrdzované laboratórnymi výskumami a lekárskymi štúdiami. Či už vsádzate na znalosti dávnych Inkov alebo sa prikláňate k záverom Ajurvédy, túto trojicu bylín by ste nemali minúť.

Pomôžu pri rade problémov, chutia veľmi príjemne a nevyžadujú žiadnu dlhú prípravu.

Lucuma - náhrada cukru, ktorá zlepšuje fyzičku a skrášľuje pleť

Prášok z plodov peruánskeho stromu Pouteria lucuma v našich končinách ešte príliš nezdomácnel. Až si ale prečítate, čo všetko vie, budete chcieť mať doma aspoň štvrť kila. Pretože lucuma vnesie do vášho jedálnička vitamíny B3 a C, antioxidanty, zinok, vápnik, železo aj bielkoviny.

Ako vlastne lucuma vyzerá? Predstavte si ovocie tvarom podobné avokádu, ktoré pod zelenohnedou šupkou ukrýva oranžovú šťavnatú dužinu a niekoľko veľkých hnedých semien. Práve dužina, pre ktorú sa Lucu prezýva eggfruit, je zdrojom cenných látok. Stromy plodiace lucumu rástli pôvodne v Peru, Ekvádore a Čile. Dnes sa pestujú aj v Kalifornii, Laose alebo Vietname. Lucuma padá zo stromov nezrelá, je potrebné ju nechať dozrieť a jej dužinu spracovať na prášok.

Jednou z najväčších výhod lucumy je sladká, karamelovo ovocná chuť a zároveň nízky glykemický index. Preto ju možno používať na dosladenie najrôznejších pokrmov, čoho využívajú napríklad ľudia trpiaci cukrovkou (pozri štúdiu https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19459727). Naviac lucuma pomáha:

  • doplniť vitamín B3 rozvíjajúci svalovú hmotu, čo oceňujú napríklad vegetariáni,
  • dobrému tráveniu, pretože jej vláknina eliminuje nadúvanie a predchádza zápche,
  • hojiť poškodenú kožu, omladzovať pleť a eliminovať vrásky
    (viac v štúdii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20883291) ,
  • stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabezpečiť dostatok energie po celý deň ,
  • kontrolovať váhu a nahradiť hnedý cukor aj umelé sladidlá,
  • posilňovať zdravie srdca a ciev, znižovať hladinu cholesterolu,
  • bojovať so zápalmi,
  • podporovať správnu funkciu nervovej sústavy, udržiavať stále dobrú náladu.

Ďalším plusom peruánskeho ovocia je široké spektrum použitia. Svetlo zlatožltý prášok môžete pridať do smoothie, koktailov, kaší, zmrzliny alebo pudingov. Možno ním osladiť koláče aj sušienky.

Camu camu – posilňovač imunity, ktorý nabíja energiu a podporuje plodnosť

Šesťdesiatkrát viac vitamínu C ako pomaranč obsahuje camu camu, ďalšie zázračné ovocie z Južnej Ameriky. Ker, na ktorom plod pripomínajúci citróny rastie, sa volá Myrciaria dubia. Svoj domov má v Amazónii, začínajú ho ale pestovať aj v Číne a Japonsku. Dôvody sú naporúdzi. Camu camu sa dostáva do centra pozornosti vyznávačov zdravého životného štýlu na celom svete a dopyt po ňom rastie.

Bobule svetlo oranžovej farby chutia silno kyslo až trpko. Málokedy sa preto konzumujú čerstvé. Častejšie býva camu camu sušené a mleté na veľmi jemný prášok. Ten si zachováva všetky prospešné látky, dobre sa skladuje a ľahko používa. Chemické rozbory ukazujú na prítomnosť vysokého množstva vitamínov C (až 1 180 percent dennej odporúčanej dávky) a B3, draslíka, lecitínu, železa, fosforu, riboflavínu a betakaroténu. Široká škála aminokyselín vstrebávaniu vitamínu C výrazne napomáha.

Konzumácia camu camu prospieva telu od hlavy k pätám. Spomínaný vitamín C má výrazný vplyv na celkovú kondíciu a obranyschopnosť, okrem toho ale prášok podporuje:

  • správne fungovanie srdca a obličiek, regeneráciu svalov aj kostí,
  • ochranu DNA pred poškodením
    (napr. štúdia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/),
  • zníženie hladiny cukru v krvi,
  • duševnú pohodu a zachovanie dostatku energie,
  • schopnosť tela bojovať so zápalmi a zbavovať sa toxínov,
  • prevencii cukrovky a niektorých typov karcinómov,
  • zdravie spermií, libido a plodnosť.

Prášok chutí skôr nevýrazne, čo je vlastne fajn, pretože ho možno zamiešať do jogurtu, čerstvej šťavy, ovsenej kaše, smoothie. Môžete ním posypať obľúbené ovocie alebo ho pridať do cesta na sušienky či torty. Zaujímavé je tiež vonkajšie použitie. Camu camu pridajte k pleťovému krému a použite ako masku.

Pamätajte, že camu camu obsahuje skutočne veľké množstvo vitamínu C, čo pri nadmernej konzumácii môže vyvolať hnačky alebo zvýšiť riziko obličkových kameňov. Za bezpečnú dennú dávku sa považuje 2-5 čajových lyžičiek prášku denne.

Kurkuma – elixír mladosti, ktorý tlmí bolesť a chráni srdce

Kurkuma nie je ovocie a nerastie v Južnej Amerike ako predchádzajúce superpotraviny. Po práve sa k nim však radí. Odnože takzvaného indického šafranu zbavujú mnohých neduhov a ťažkostí. Hoci napríklad ajurvéda využíva kurkumu vyše tisíc rokov, európski výživoví špecialisti sa o ňu začínajú hlbšie zaujímať až v poslednej dobe.

Nevyhnutná súčasť obľúbeného korenia karí nie je nič iné, než podzemok vytrvalej byliny Curcuma longa. Pestuje sa v Číne a Indii, ale aj v Indonézii, na Srí Lanke či v Pakistane. Kurkuma má jasne zlatooranžovú farbu a bylinnú, štipľavú chuť. Možno ju používať čerstvú alebo sušenú vo forme prášku. K jej špecifickým vlastnostiam patrí schopnosť farbiť potraviny aj látky, čoho hojne využívajú napríklad Indovia.

Tajomstvo kurkumy spočíva najmä v kurkumíne. Veľmi silný antioxidant vykazuje protinádorové účinky. Spolu s minerálnymi látkami a bielkovinami robí z kurkumy silného pomocníka pri:

  • zápalových ochoreniach kože a čriev
    (Pozri https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/),
  • bolestiach hlavy, chrbta aj kĺbov vrátane artritídy a chronickej bolesti,
  • chorobách kože ako napríklad psoriáza, lupienka alebo sklerodermia či akné,
  • srdcovej hypertrofii spojenej s rizikom zvýšeného krvného tlaku a infarktu,
  • poklese kognitívnych funkcií u osôb trpiacich napríklad Alzheimerovou chorobou,
  • stavoch depresie.

Nie je bez zaujímavosti, že účinky kurkumy znásobuje čierne korenie. Je teda výhodné užívať obidve korenie zároveň, napríklad ako takzvané Zlaté mlieko. Kurkumu možno tiež pridať do kúpeľa na oplachovanie tváre. Najčastejšie sa však toto korenie používa v omáčkach, pečive, džúsoch alebo sušienkach.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »