CEYLON OP 1 - čierny čaj
Ženy v pestrofarebných sárach s veľkými košmi plnými ovocia a zeleniny, všadeprítomná hudba, pestro maľované stánky preplnené mangom, banánmi, papájou, veselo povykujúcimi deťmi v školských uniformách... na druhú stranu upokojujúca, pravidelná séria zelených čajovníkov. V tieni majestátnych stromov, deň po dni, rastú, aby dali svetu pravý čierny čaj. Silný a voňavý. Taký je Cejlón.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1 100%Nálev a chuť čaju
Klasický cejlónsky čaj so všetkým. Má jemnú, pikantnú chuť a silný nálev medenej farby. Je zvieravý presne tak, ako sa na čierny čaj patrí. Na druhú stranu je príjemne sladký, čo zemité tóny výborne vyvažuje. Kto má maškrtný jazýček, môže si ho rovnako ako Angličan vyladiť kvapkou mlieka alebo lyžičkou cukru. Najlepšie obojím.
Pôvod čaju
Ceylon OP 1 nakupujeme v juhozápadnej časti Srí Lanky (predtým Cejlón), ktorá leží na pobreží. Jej čajové plantáže sú na rozdiel od ostatných na Cejlóne položené v nižších nadmorských výškach. Produkujú tak čaje výraznej chuti a sily. Región Ruhuna je zavlažovaný juhozápadnými monzúnmi, má mierne podnebie a pretkáva ho rad menších riečok. Optimálne poľnohospodárske podmienky využívajú miestni ľudia nielen na pestovanie čaju, ale tiež mnohých druhov korenia. Čajovníky vďaka kvalitnej pôde rastú rýchlo, majú dlhé listy a počas fermentácie sa premieňajú v čaj skutočne čiernej farby. Aj napriek tomu, že sa čierny čaj v Ruhune vyrába až od roku 1900, nachádza si medzi odborníkmi stálych obdivovateľov. Je žiadaný na celom svete ako čaj dopoludňajší alebo raňajkový.
Čajové lístky žnú ruhunské ženy niekoľkokrát za rok. Ceylon OP pochádza zo zberu neskorého a obsahuje Orange Pekoe, teda listové puky. Tie sa šklbú bruškami prstov a zaobchádza sa s nimi veľmi opatrne, pri mechanickom poškodení by totiž začali predčasne oxidovať. Keď sú lístky prevezené do továrne, nechajú sa zvädnúť a sú valcované. Tým dôjde k narušeniu ich bunkovej štruktúry, čo je dôležité pre nasledujúci proces fermentácie. Oxidácia enzýmov, ktorá je starostlivo kontrolovaná, prebieha za striktne stanovenej teploty a vlhkosti. Vďaka nej čaj získava intenzitu, farbu a vôňu. Fermentovaný čaj je sušený horúcim vzduchom, triedený a balený.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 3-5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
25. 5.
25. 5.