

Ceylon OP1 - čierny čaj
O Dimbule sa hovorí, že je skutočným rodiskom cejlónskeho čaju. Lístky z kopcov vysokých ako Gerlach alebo Lomnický štít vynikajú nádherne plnou, ľahko pikantnou chuťou. Ceylon OP1 patrí k takzvaným raňajkovým čajom. Pridajte doň kvapku mlieka a naštartujte svoj deň tak, ako to máte radi.
Zloženie
Čierny čaj Ceylon OP 1 100%Nálev a chuť čaju
Ceylon OP1 – čierny čaj dáva po zaliatí horúcou vodou nálev tmavo hnedej až hnedočervenej farby. Veľmi výrazne a príjemne vonia, v chuti identifikujete plnosť, sladkastosť a pikantný záver. Tento čaj je výborný s trochou mlieka, pokojne si ho môžete aj osladiť medom alebo cukrom.
Pôvod čaju
Tento čierny čaj pochádza z miesta, ktoré je čajovníkovými záhradami doslova pokryté. Dimbula leží na západných svahoch Central Highlands, ktorých klimatické podmienky dovoľujú čajovníkom čínskym (Camellia sinensis) produkovať lístky krehké, šťavnaté a neuveriteľne aromatické. Niet divu, že práve tento región si cejlónski poľnohospodári vybrali na pestovanie čajovníkov ako prví. Stalo sa tak na začiatku 70. rokov 19. storočia.
Ako už popis čaju napovedá (OP znamená Orange Pekoe, teda listové púčiky), šklbali jeho lístky robotníci ručne a veľmi jemne. Je totiž veľmi dôležité, aby nezačali oxidovať predčasne. Akonáhle bol zber hotový, putoval čaj do spracovateľského závodu, kde ho nechali zavädnúť a lisovaním z neho uvoľnili šťavu. Vďaka jej pôsobeniu na biologický materiál sa naštartovala prirodzená oxidácia enzýmov. Celý proces, počas ktorého čaj mení vôňu, farbu, teplotu aj chuť, je nutné starostlivo monitorovať. Vo chvíli, keď dosiahne svoje maximum, je fermentácia ukončená v sušiarni. Potom už putuje čaj na vytriedenie a zabalenie.
Pokiaľ si budete chcieť dopriať tento klasický čierny čaj ako Angličan, vhoďte do šálky, ešte pred naliatím čaju, kocku cukru. Začne sa postupne rozpúšťať. Nebojte sa potom pridať aj trochu studeného mlieka. Nápoj by mal mať až oranžovú farbu. Existujú zástancovia opačného postupu - najskôr mlieko, potom čaj -, dnes už pre neho ale nie je dôvod. Takto si čaj pripravovali ľudia v dobách nekvalitného, tenkostenného porcelánu, aby svoje vzácne šálky chránili pred prasknutím.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čierny čaj zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

YUNNAN BLACK PREMIUM - čierny čaj

CEYLON UVA PEKOE - čierny čaj
