

CHINA BLACK SENCHA BIO - čierny čaj
Keď si zelená Sencha oblečie tmavý kabátik, zmení sa razom v dámu s pikantnou iskrou v oku. Ak neviete, ako si ju predstaviť, nalejte si spolu s nami do šálky China Black Sencha. Dostane sa vám sviežej, mierne trpkej chuti s praženým podtónom. Netypický čierny čaj pokojne popíjajte niekoľkokrát za deň. Neobsahuje toľko teínu ako jeho kolegovia. A navyše je BIO.
Zloženie
CHINA BLACK SENCHA 100%Nálev a chuť čaje
Z čaju China Black Sencha pripravíte jantárový nálev veľmi občerstvujúcej vône aj chuti. V závere je jemne pikantná, čo pekne podčiarkuje jeho praženú linku.
Původ čaje

Východočínska provincia Zhejiang je čajovými záhradami preslávená. Rozkladajú sa na úbočiach kopcov a po stáročia dávajú prácu a prinášajú radosť generáciám miestnych roľníkov. Plantáže čajovníkov čínskych (Camellia sinensis) zvyčajne nájdeme v nadmorskej výške 400-900 metrov. Vďaka vlhkému subtropickému podnebiu prosperujú priam skvele. Kríkom s tuhými vajcovitými listami vyhovujú miestne horúčavy a daždivé letá striedané krátkymi, slnečnými zimami.
Pokiaľ ide o "miesto narodenia", môžeme o čaji China Black Sencha povedať, že sa nijako zvlášť nevymyká čínskej produkcii. Kto ale otvorí sáčok, tomu je na prvý pohľad zrejmé, že niečo je inak. Áno, tento čaj nie je zelený, ale čierny.
Plne fermentované čaje nie sú totiž v Číne práve obľúbené. O to viac prekvapí, že chutia skutočne mimoriadne dobre. Z časti preto, že vyrástli v unikátnych podmienkach a z časti preto, že boli zozbierané a spracované doslova dokonale. Čínske čierne čaje (Hong Cha) nepatria ani k hlavným vývozným artiklom krajiny, ako je tomu u čajov zelených. Je preto nanajvýš zaujímavé tieto raritky ochutnať.
Čaj China Black Sencha bol, ako už názov vypovedá, vyrobený z tradičnej zelenej Senchi. Jej prirodzená fermentácia ale nebola zastavená naparovaním a pražením. Tento čaj nechali farmári fermentovať oveľa dlhšiu dobu. Keď uznali, že čajové lístky získali patričnú farbu, chuť a arómu, nechali ich usušiť. V tomto prípade na veľkých panviciach. Preto má čaj praženú dochuť.
Tento čaj si môžete dopriať do neskorého popoludnia. Je v ňom totiž menej teínu, než vo väčšine bežných čiernych čajov. Obsahuje samozrejme tiež antioxidanty, vitamíny a minerálne látky. Okrem toho, že podporuje duševnú aj fyzickú sviežosť, je mu zároveň pripisovaný veľký potenciál chrániť svojich konzumentov pred civilizačnými neduhmi.Účinky čaje
Rozpustná káva získava každým rokom stále viac zákazníkov a nahrádza často kávu zrnkovú. Ľudia po nej často siahnu ako po jednoduchej a praktickej alternatíve. Pre výrobu našej rozpustnej kávy využívame výhradne zelené zrná 100% arabiky a robusty. Je vyrábaná drahšou a kvalitnejšou metódou sušenia, tzv. vymrazovaním, viď nižšie. Na výrobu 1 kg instantnej kávy je potrebné väčšie množstvo kávových zŕn než na výrobu plantážovej kávy a výroba je teda oveľa drahšia.
V dnešnej dobe sú asi najväčšími konzumentmi rozpustnej kávy mladí ľudia, a pokiaľ ide o krajiny, potom je instantná káva asi najpopulárnejšia v Škandináviou a vo Veľkej Británii.
Môžeme Vás uistiť, že naša rozpustná káva nie je chemicky vyrábaná a nie je ani produktom z ropy. Prvá instantná káva bola vyrobená v roku 1901 v USA a už krátko po tom začala byť voľne k dostaniu na trhu. Rozmach prišiel v 40 rokoch a od tej doby kvalita rozpustných káv stále stúpa.
Pre výrobu rozpustnej kávy nie je potrebný zložitý proces. Na začiatku je vlastne výroba rovnaká ako pri výrobe zrnkovej kávy. Zrná sa upražia a pomelú. Potom nasleduje fáza vytvárania silne koncentrovaného kávového extraktu, pomocou špeciálnych kávovarov. Z tohto extraktu potom vznikajú sušením granule rozpustnej kávy. Tento proces je možné vykonávať dvoma spôsobmi, a to vymrazovaním a sprejovaním.
Sprejovanie je prvým a jednoduchším spôsobom. Vzduch je u tejto metódy vháňaný vzduchom do nádoby. Po následnom ochladení na dno padajú čiastočky instantnej kávy. Bohužiaľ nevýhodou tejto metódy je, že rozpustná káva vyrábaná touto metódou stráca niektoré prírodné charakteristiky.
Oveľa kvalitnejším spôsobom výroby rozpustnej kávy je metóda vymrazovania. Veľmi tenká vrstva sirupu je zmrazená na teplotu -40 °C. Následne dochádza k rozbitiu na menšie kúsky a uloženiu do vákua, vďaka čomu je možné výrazne znížiť bod varu. Voda sa môže takto odpariť pri nízkej teplote a zostanú vysoko akostné granule rozpustnej kávy so zachovaním väčšiny prírodných charakteristík kávy, vrátane jej chuti.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-3 minúty (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

CEYLON ORANGE PEKOE - čierny čaj

RUKERI RWANDA OP BIO - čierny čaj
