China Fine Oolong
Kto miluje čiastočne fermentované čaje, musí vyskúšať aj tento. A kto k nim zatiaľ nenašiel cestu, teraz sa mu otvára. China Fine Oolong z preslávenej čajovej provincie ponúka výraznú kvetinovú chuť a nežne sladkú arómu. Popíjajte ho celý deň – má schopnosť prebudiť, osviežiť aj upokojiť. Poteší, kedykoľvek to budete potrebovať.
Zloženie
Oolong 100%Nálev a chuť čaju
China Fine Oolong má farbu jantáru, po prvom dúšku zanechá na poschodí úplne skvelý dojem. Zaleje vás sladkastou, kvetinovou chuťou a ovanie atraktívnou arómou. Nezaprie v sebe akostný čínsky zelený čaj, takže v ňom nájdete aj príjemnú sviežosť.
Pôvod čaju
Keď sa povie Čína a čaj, musí sa dodať - Fujian. Provincia na juhovýchodnom pobreží Číny je s čajom spojená najmenej dvetisíc rokov. Putoval cez ňu totiž, spolu s hodvábom, cukrom a papierom, po Hodvábnej ceste. Historici uvádzajú, že ho ľudia vtedy vyvážali cez Mongolsko do Ruska, čo zabralo niekoľko dlhých mesiacov. Niet divu, že najväčšia čínsko-mongolská obchodná spoločnosť v tom čase zamestnávala 7 tisíc pracovníkov a využívala 20 tisíc tiav. Každá ťava pritom uniesla náklad asi 180 kilogramov čaju! Oveľa neskôr, počas vlády dynastie Čching (1644-1911) prišli fujianskí spracovatelia čajových lístkov s novým spôsobom výroby – čaje nazvané wulong (oolong) nechávali oxidovať len čiastočne. Tým dosiahli novú, jedinečnú chuť a arómu a oolongy si veľmi rýchlo našli cestu do celého sveta.
Samotný Fujian je, pokiaľ ide o čaj, považovaný za jednu z najinovatívnejších a najrozvinutejších provincií v Číne. Nahráva tomu samozrejme subtropické podnebie, sezónne letné dažde a suché zimy, ktoré umožňujú pestovať kríky čajovníkov s listami plnými bohatej arómy. O regióne sa hovorí, že ho tvorí „osem dielov hôr, jeden dl vody a jeden diel pôdy“. Na severe sa totiž týči pohorie s nadmorskou výškou dosahujúcou až 2 000 metrov. Pod nimi leží okres Anxi, z ktorého sme priviezli tento China Fine Oolong.
Ide o čaj z kríkov čajovníka čínskeho (Camellia sinensis) kultivaru, ktorý kombinuje druh Hairy Crab a Tie Kuan Yin. Práve prvý menovaný je typický pre záhrady okresu Anxi. V preklade znamená „chlpatý krab“, čo odkazuje na chĺpky, ktoré možno vidieť na čajových listoch. Čaj má hustú a sladkú chuť a je považovaný za jeden z najlepších. Odroda Tie Kuan Yin je naproti tomu kvetinovejšia a má jemnú arómu. Tiež ale pochádza z okresu Anxi.
Oolongy ponúkajú širokú škálu chutí a vôní, a to v závislosti na mieste, odkiaľ pochádzajú, ako aj na spôsobe spracovania. Dôležitý je stupeň fermentácie - na trhu tak nájdeme oolongy fermentované menej ako z 20 percent, medzi 20 a 40 percentami aj medzi 50 a 70 percentami. Výroba zahŕňa krátke zavädnutie našklbaných lístkov, ich mierne pomliaždenie a „vytriasanie zelene“ (opakované prehadzovanie čaju na ošatkách), ktoré ukončí prudké zahriatie. Nakoniec sa oolongy tvarujú a sušia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
80-90 °C | 5 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.