

CHINA OOLONG HIGHLAND
Za všetko môže jeleň. Aspoň podľa legendy, ktorá hovorí, že práve toto divoké zviera vyľakalo kedysi dávno muža, ktorý zbieral čajové lístky. Keď vzal nohy na plecia, zabudol svoju úrodu na slnku. Za nejaký čas sa pre ňu vrátil a následne pripravený čaj, ktorý teraz nesie názov oolong, ho úplne očaril. A dozaista očarí aj Vás, zvlášť keď sa jedná o chuťovo výnimočný a vzácny vysokohorský oolong z vyhlásenej čínskej oblasti Simao.
Zloženie
China Oolong Highland 100%Nálev a chuť čaju
Svetlý žltozelený nálev so zlatými iskričkami v sebe skrýva nesmierne bohatú ovocnú chuť a dlhú dohru.
Pôvod čaju
Len málokde v Čínskej ľudovej republike by ste našli vhodnejšie podmienky pre pestovanie Oolongu ako v jeho domovine, na ostrove Taiwan. Predsa sa to však podarilo. Tou oblasťou je pre čajového znalca vyhlásená provincia Yunnan, konkrétne oblasť Simao s rozľahlým pohorím Wuliang.
Miestna klíma je tak podobná tej ostrovnej na Taiwane, že to priamo nabádalo na pestovanie špeciálnych kultivarov čajovníkov vhodných pre výrobu oolongu. Pomerne časté zmeny teplôt a hustá nepreniknuteľná hmla zahaľujúca stromy znemožňujú rastúcim lístkom rýchlo rásť. To ale nie je vôbec na škodu, ba naopak. Vďaka tomu majú dostatok času do seba vstrebať veľké množstvo látok, ktoré stoja za jedinečnou a delikátnou chuťou tohto čaju.
Oolong, v Číne nazývaný doteraz wu-lung, kráča na pol ceste medzi zeleným a čiernym čajom, aj keď skôr pokukuje práve po tom zelenom. Nájdete však tiež varianty blížiace sa červeným čajom. Skrátka každý si vyberie, rozhoduje len stupeň fermentácie.
Pripravuje sa tradičnou metódou. Zozbierané lístky sa nechajú chvíľku odpočívať na priamom slnku a potom sa ručne opakovane tzv. natriasajú v bambusových košoch. Nasleduje opäť ručné tvarovanie lístkov, čím v prípade Highland oolongu vzniknú drobné guľôčky o veľkosti hrášku. Na konci procedúry sa čaj zahrieva a dĺžka tepelného spracovania určuje ráz oolongu. V našom prípade sa jedná o čaj mierne oxidovaný, ktorý si zachováva krehkosť a jemnosť.
China Oolong Highland pochádza z malých plantáží drobných yunnanských pestovateľov. Pre svoju náročnosť na kvalitu pôdy a klímu sa jedná o skutočnú raritu, ktorá býva k dostaniu na trhu len zriedkavo. O to viac si môžete užiť čaj bohatý na antioxidanty, ktoré Vás omámia špecifickou vôňou a lahodnou chuťou nemajú trpkosť niektorých zelených čajov a ťažkosť tých čiernych. Dokonalú kombináciu toho najlepšieho si navyše môžete vychutnať vo viacerých opakovaných nálevoch, z ktorých každý prináša výnimočný pôžitok.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ASSAM TGFOP 1 - čierny čaj

MASALA CHAI - čierny čaj
