

CISTUS TURECKÝ (Cistus incanus)
Keď zavelíte "Do zbrane proti infekciám", nezabudnite mať po ruke cistus. Priateľ v časoch dobrých i zlých vám pomôže od baktérií, plesní a štít nastaví aj množiacim sa vírusom. Sušené listy nenápadné rastlinky disponujú silou štyrikrát väčšou ako zelený čaj, červené víno alebo citróny. Aspoň pokiaľ ide o obsah a účinok antioxidantov.
Zloženie
Cistus 100%Nálev a chuť byliny
Cistus chutí výrazne bylinkovo, je aromatický, mierne nahorklý a skúšobní konzumenti ho odporúčajú podávať s citrónom a medom. Nálev má svetlo žltú farbu.
Pôvod byliny
Za, podľa názvu exotickou bylinou, nemusíme cestovať nijako ďaleko. Cistus Incanus čiže stredomorská ruža (rockrose) je doma práve v Stredomorí. Bežne sa ale vyskytuje vo 170-200 druhoch, takže ju možno nájsť aj v Severnej a obmedzene tiež v Južnej Amerike.
Možno ale máte túto pôvabnú trvalku na záhone. Vyzerá skutočne ako ruža. Je to nízky, kompaktný krík vyžadujúci slnečné stanovište. Od mája do júna kvitne nápadnými ružovými a výrazne voňajúcimi kvetmi. Tie sa objavujú iba na jeden deň a bývajú biele, ružové alebo žlté. Plodom je tobolka.
Schopnosť rastlín prospievať v stredomorských podmienkach je daná jednak symbiózou s koreňovými hubami (mykoríza) a tiež rýchlu regeneráciou po požiaroch. Semená sú prispôsobené k dlhému pobytu v hlbokej pôde a klíčia až po niekoľkých sezónach.
Podľa dochovaných správ sa cistus používal už v perzskej tradičnej medicíne. Patril dokonca k najcennejším prírodným liekom vôbec. K príprave liečivých nálevov a tinktúr sa zbierajú jeho listy.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Cistus zalejte vodou s teplotou 100 °C, v pomere 1-2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 2-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MEDOVKA VŇAŤ (Melissa officinalis) - bylina

TULSI - bylina
