

Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO - oolong
Oolongy nie sú pre Darjeeling práve typické, ale stačí ochutnať ten zo záhrady Rungbong Valley - Turzum, a užasnete po prvom dúšku. Komplexná, svieža a nežne kvetinová chuť vás uistí, že máte česť so skutočnou raritou. Špeciálne vybrané listy a striebristé púčiky nesklamú svojou jedinečnou arómou ani skutočne skúsených čajomilcov.
Zloženie
Oolong Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO 100%Nálev a chuť čaju
Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO oolong má nálev jantárovej farby. Jeho aróma je mimoriadne príjemná, bohatá a živá, chuť dáva vedieť o sviežom povetrí, v ktorom čaj vyrastal. Nájdete v nej stopy kvetov, ovocia a možno aj jemný korenený podtón. Celkom určite sa vám zapáči aj muskatelový charakter tohto raritného oolongu.
Pôvod čaju
Čajovú záhradu Turzum, z ktorej tento výnimočný oolong pochádza, nájdete v údolí Rungbong, asi 25 kilometrov od Darjeelingu. Bola založená v 60. rokoch 19. storočia. Od konca 50. rokov minulého storočia ju spravoval Jhunjhunwala, potom prešla na rodinu Jindalovcov, ktorá ju predala spoločnosti Jayshree vlastniacej v Darjeelingu niekoľko ďalších plantáží. Turzum je veľmi úzko spojená s blízkou záhradou Sungma, zdieľajú spracovateľskú továreň a od roku 1734, kedy Sungma utrpela pri zemetrasení veľké škody, si navzájom vypomáhajú.
Obe záhrady sa rozkladajú v nadmorskej výške 1 100 - 1 700 metrov, ležia obklopené ďalšími špičkovými plantážami. Pokiaľ ide o klimatické podmienky, tie v Darjeelingu panujú úplne dokonalé, aspoň čajovníky si ich nemôžu vynachváliť. Na svahoch vysokých kopcov sa strieda chladný, suchý zimný vánok, s letnými a jesennými monzúnovými dažďami. Vďaka interakcii studeného suchého a tropického teplého ovzdušia sú plantáže často zahalené do hmly alebo oblačnosti. Preto rastú čajovníkové lístky pomaly a môžu absorbovať príjemnú arómu a sviežosť, pre Darjeeling toľko typické.
Na výrobu oolongu Darjeeling FTGFOP1 Turzum BIO boli lístky vyberané veľmi starostlivo. Ide o listy a listové púčiky čajovníkov čínskych (Camellia sinensis), presnejšie jeho kultivaru P312. Ten bol vyvinutý z rastlín záhrady v Phoobseringu, a to v 70. rokoch minulého storočia. Obvykle sa jeho lístky miešajú s inými kultivarmi, pretože im dodávajú vyváženosť a komplexnosť. Je teda mimoriadne neobvyklé mať možnosť ochutnať túto exkluzívnú úrodu v čistej podobe. A navyše polofermentovanú!
Čaje z Darjeelingu bývajú prevažne spracovávané ako čierne. Oolongy sú absolútnou výnimkou. Na výrobu takzvaného polozeleného čaju je potrebné úrodu nechať po našklbaní krátko zavädnúť, potom jej štruktúru narušiť jemným prehadzovaním na ošatkách a nakoniec ju sušiť v tieni tak dlho, kým povrch listov mierne nezožltne. Proces pretrepávania a sušenia je potrebné niekoľkokrát opakovať.
Keď je hotovo, robotníci čaj pretriedia, zabalia a odošlú na burzu. Z tej potom mieria do kanvičiek tisícov milovníkov najlepších čajov sveta. Oolong z Darjeelingu by ste si rozhodne nemali nechať ujsť ani vy.
Účinky čaje
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Darjeeling oolong zalejte vodou s teplotou 80-90 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
























