

GRÉCKY HORSKÝ ČAJ MALOTIRA (Hojník horský) - bylinný čaj
Meno Hojník je odvodené od slova hojiť. Malú bylinku vyskytujúcu sa v Stredomorí, na Balkáne a v Karpatoch používali údajne dávni vojaci na liečenie rán spôsobených počas bitiek. Dnes je rastlina ohrozeným druhom, takže ju v prírode netrhajte. Radšej si hojník horský doprajte u nás. Pochádza od certifikovaného pestovateľa a neohrozí vám ani vysoká pokuta, ani pesticídy alebo ťažé kovy. Práve naopak.
Zloženie
Ránhoj horský 100%Nálev a chuť čaju
Žltooranžový nálev môže svojou chuťou vzdialene pripomínať čaj z materinej dúšky, šalvie alebo medovky. Je sladký, bylinkový a veľmi príjemný.
Pôvod čaju
Hojník horský (Sideritis scardica) bol známy už starovekým Grékom. Jeho účinky opísal napríklad Dioscorides. V dávnych dobách boli charakterizované ako schopnosť hojiť rany spôsobené železnými zbraňami počas bitiek. Ostatne v gréčtine slovo Sideritis znamená "ten, ktorý je vyrobený zo železa, alebo ho obsahuje".
Takzvaný horský alebo pastiersky čaj (tiež Mountain Tea, Ironwort, Shepherd Tea) radia botanici do čeľade hluchavkovitej. Jeho príbuznými sú teda mäta, materina dúška, šalvia, levanduľa a ďalšie významné byliny. Vyskytuje sa v nadmorskej výške okolo 1500 metrov, v čistom, exhalátmi nezaťaženom prostredí. Hojník môžeme nájsť na suchých skalách v Bulharsku, Turecku, Grécku i miernom pásme Ázie. Dorastá 15-40 centimetrov, jeho byľ je priama, listy pokryté jemnými chĺpkami. Kvitne nenápadnými kvetmi od septembra do júna, plodom je tvrdky.
Bulhari prisudzujú hojníku schopnosti pomáhať s potenciou, avšak v tradičnej medicíne sa uplatňuje najmä pri nachladnutí, tráviacich ťažkostiach aj osteoporóze. Obsahuje totiž nielen éterické oleje, ale tiež draslík, horčík, sodík, zinok, hliník, železo, meď alebo selén. Ľudoví liečitelia a "mastičkári" odporúčajú čaj z hojníku k očiste organizmu, upokojeniu, podpore vitality a obranyschopnosti.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte horúcou vodou 100 ⁰C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 3-5 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
- Môžete dochutiť medom.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOTIVAČNÝ KOENZÝM Q10 - ovocný čaj

KRÉMOVÁ MALINA - ovocný čaj
