

GUARANA MLETÁ - bylina
Keď sa povie paulínia nápojová, budete vedieť? A čo Guarana? To je asi jasnejšie. Zaraďte ju medzi zázraky z Amazónie, ktorých účinky odhalili indiáni bývajúci na brehoch riek Orinoko a Rio Negro. Užívali ju snáď na všetky zdravotné neduhy. Vy ju môžete otestovať tiež. Je horká, to áno. Zároveň ale sladká a bylinková. A vonia ako kakao.
Zloženie
Semienka guarany 100%Nálev a chuť byliny
Nebudeme vám nič nahovárať - guarana v podobe jemne mletého prášku je skrátka horká. Ale nie nepožívateľná. Podľa nás je v nej aj trochu nasládlosti s príjemnou bylinnou stopou. Vonia skutočne ľúbezne, kakaovo.
Pôvod byliny
Prirodzené stanovište popínavej liany s mnohými popismi by sme našli v Brazílii, Ekvádore, Venezuele, Kolumbii, tropických častiach Ameriky i Afriky. Semena Guarany sme priviezli z Brazílie. Pestovateľ a výrobca preukázali ich organický pôvod a obsah všetkých cenených látok.
Guaranu môžete nájsť pod názvom Kukura nápojná, brazílske kakao, waranna, quarana, wanna ... Vždy ide ale o paulínia nápojová (Paullinia cupana), popínavý ker s tenkými ryhovanými stonkami, ktoré sa mnohokrát tiahnu až do dĺžky 12 metrov. Listy sú zložené z 3-5 oválnych lístkov a kvety vytvárajú hrozno žltej alebo zelenkasté farby. Plod vyzerá ako malé červené oko s čiernou zorničkou. Indiánom údajne pripomínal zlé oko. K nemu sa samozrejme viaže legenda ... Podľa nej zabili indiánskeho chlapca duchovia (niekedy sa traduje, že išlo o hada) a z jeho očí, ktorá stavila Hochová matka do zeme, vyrástla prvá Paulínia. Kto zjedol jej semená pripomínajúce oči, získal chlapcovu silu a mladosti.
Európanom predstavil Guaranu jezuitský misionár Joao Felipe Bettendorf koncom 17. storočia. Písomné zmienky dokladajú, že ešte pred objavom Ameriky Krištofom Kolumbom pestovali miestni domorodci Paulínia na plantážach. Chemickou analýzou, ktorú v roku 1700 vykonal nemecký botanik Theodor von Martius, bol izolovaný guaranín, pôvodne pomenovaný ako kofeín. Výskumy z polovice 20. storočia potvrdili, že Guarana je úplne netoxická a pomáha liečiť množstvo chorôb a neduhov.
Pre potreby ľudové i klasickej medicíny sa semená Paulínia melú na veľmi jemný prášok. Potravinové doplnky sú z neho vyrábané pridávaním najrôznejších spojív a aróm.
Z Guarany možno pripraviť veľké množstvo nápojov vrátane alkoholických, pridáva sa tiež do potravín.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
Čajovú lyžicu Guarany rozmiešajte v obľúbenom nápoji (džús, ovocný čaj, mlieko, kakao, šťava) alebo potravine (jogurt, smoothie).

























22. 8.
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOTVIČNÍK VŇAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina

MACA YELLOW BIO - prášok
