Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky Jastrabiny
V poľnohospodársko-hospodárskej oblasti to jastrabine nevyšlo, zato v ľudovom liečiteľstve sa hreje na výslní už od čias stredoveku. Sušená vňať tejto rastliny totiž dokáže divy.
Len sa pozrite:
- zvyšuje tvorbu mlieka pri dojčení,
- prečisťuje organizmus od škodlivín,
- pôsobí antibakteriálne,
- upravuje trávenie,
- znižuje hladinu cukru v krvi,
- má diuretické účinky,
- zabraňuje nežiaducemu hromadeniu cholesterolu,
- bojuje proti zápalom.
Jastrabina lekárska je trváca, až jeden meter vysoká bylina s bielo, fialovo či modro sfarbenými kvetmi v tvare zvončeka. Väčšinou rastie viac rastlín pohromade a darí sa jej v miestach s organicky bohatou pôdou. Pôvodne sa jastrabina, latinsky Galega officinalis, vyskytovala v oblasti Stredného východu. V dnešnej dobe ju ale môžete nájsť takmer po celej Európe, v Severnej aj Južnej Amerike a na pomerne rozsiahlom území v Ázii.
Dôvodom tohto rozšírenia je jej pôvodne rýdzo hospodársky účel. Pestovala sa ako krmivo pre dobytok a ako prostriedok zvyšovania produkcie mlieka u kráv, oviec a kôz. Pomerne skoro sa však zistilo, že čerstvé listy jastrabiny obsahujú škodlivé látky, ktoré nevábne ovplyvňujú chuť mlieka a môžu zvieratám aj ublížiť. Našťastie pre nás, pôsobením tepla sa tieto látky strácajú, preto sa v rámci prírodného liečiteľstva vždy používala iba sušená vňať. Tá si uchováva svoje zdravotné benefity a ani dojčiace mamičky sa nemusia báť, že by sa chuť mlieka zmenila.
Z vňati sa pripravuje najčastejšie nálev. Ten si v rozumných dávkach môžete dopriať aj počas ôsmich týždňov. Nie sú známe vedľajšie účinky, len v prípade diabetikov a ľudí s poruchou krvotvorby odporúčame vopred informovať ošetrujúcich lekárov.