Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky kardamonu
Dokážete si predstaviť indickú kuchyňu bez kardamómu čiže elaichi? Indovia, Nepálci či Bhutánci, pre ktorých je domácim pokladom, rozhodne nie. A nie je to len pre chuť tohoto korenia, ale aj pre jeho ďalšie kvality.
Kardamóm má veľa čo ponúknuť:
- napomáha pri boji s infekciami a zápalmi,
- pôsobí pri zažívacích ťažkostiach a nevoľnostiach,
- je prospešný pre naše srdce a zlepšuje krvný obeh
- má detoxikačné účinky,
- používa sa ako prevencia pred možným nástupom rakoviny, obzvlášť u nás veľmi početne sa vyskytujúceho karcinómu hrubého čreva,
- podľa Ajurvédy znižuje pocity depresie a ukľudňuje myseľ,
- je užitočným pomocníkom pri liečbe chrípky a prechladnutia,
- má dôležitú rolu v ústnej hygiene vrátane odstránenia nepríjemného zápachu z úst,
- je prírodný svalový relaxant,
- posilňuje vlasy a nechty, tlmí alergické kožné prejavy,
- funguje ako afrodiziakum.
Kardamóm, ktorého je v súčasnej dobe najväčším producentom stredoamerická Guatemala, má jemne pikantnú citrusovú chuť. Patrí mu zároveň hrdé tretie miesto v súťaži o najdrahšie korenie sveta - hneď po šafráne a vanilke.
Poznáme dva druhy kardamómu. Zelená varianta je bežnejšia a má vo svojich menších bobuliach drobné zrniečká so sladko pikantnou dohrou. Jeho čierna obdoba je vzácnejšia, väčšia a má viac intenzívnu ostrú chuť.
Je bohatý na železo a mangán a skvelo sa hodí nielen pre ochutenie jedál, ale aj ako súčásť čajových zmesí.