Kurkuma Latte BIO - prášok
Zloženie
Kokosový cukor BIO, Kurkuma BIO, Škorica BIO, Zázvor BIO, Kardamom BIO, Čierne korenie BIO, Klinček BIO, Aníz BIO, Soľ BIONálev a chuť
Kurkuma Latte BIO prináša celú paletu atraktívnych chutí. Spoznáte medzi nimi lahodne sladký kokosový cukor, zemitú, mierne pálivú kurkumu, prehrievajúcu škoricu aj pikantný zázvor.
Prášok stačí rozmiešať v teplej vode alebo mlieku, môžete ho pridať aj do jogurtu či smoothie.
Pôvod
Možno si myslíte, že Kurkuma Latte patrí k výdobytkom modernej doby. Že tento žiarivo žltý, napenený nápoj priniesol na trh niektorý z veľkých kaviarenských reťazcov. Opak je pravdou. Korene prípravy kurkumového latte, ktoré býva nazývané aj ako „zlaté mlieko“ siahajú hlboko do indickej ajurvédskej tradície. Práve tam musíme hľadať popularitu kurkumy a jej kombinácií s nepreberným množstvom korenia. V Ajurvéde je kurkuma cenená pre svoje „ojas“, teda vlastnosti zlepšujúce životnú silu a energiu. Moderná veda popisuje, že kurkumín, aktívna zložka kurkumy, vykazuje antioxidačné vlastnosti a schopnosť prispievať k normálnej činnosti pečene, nervovej sústavy, trávenia aj dýchacieho systému. Zároveň je mu pripisovaná kontrola zápalových reakcií.
V indickej kuchyni sa kurkuma používa ako základné korenie, ktoré dodáva charakteristickú farbu a chuť mnohým tradičným jedlám vrátane curry, dhalu (šošovicová polievka) a ryžových pokrmov. Je to nevyhnutná súčasť garam masaly, zmesi korenia kľúčovej pre mnoho indických receptov. Zásadnú úlohu zohráva aj v hinduistických rituáloch a obradoch. Napríklad počas svadobných obradov sa na Indickom subkontinente používa pasta z kurkumy, ktorú si nevesta a ženích navzájom aplikujú na kožu (obrad známy ako „haldy“). Tento rituál symbolizuje požehnanie a ochranu a je považovaný za znamenie prosperity a plodnosti.
Prínosy kurkumy, ako vidno, oslavujú ľudia už skutočne dlho. Kurkuma Latte je jedným zo spôsobov, ako si všetky výhody tohto špeciálneho korenia tiež dopriať.
Okrem kurkumy však tento instantný nápoj v prášku obsahuje napríklad aj koksový cukor. Ide o prírodné sladidlo, ktoré sa získava z miazgy kvetov kokosových paliem. Tento proces výroby má hlboké korene v juhovýchodnej Ázii, kde sa kokosové palmy hojne vyskytujú a kde je výroba kokosového cukru tradičným remeslom odovzdávaným z generácie na generáciu.
Kokosový cukor je obľúbený pre svoj bohatší a plnší chuťový profil ako repný cukor. Má nižší glykemický index, čo znamená, že spôsobuje pomalší nárast hladiny cukru v krvi, hoci stále obsahuje porovnateľné množstvo kalórií a sacharidov. Navyše obsahuje stopové množstvo minerálov a antioxidantov.
Rovnako ako kurkuma a kokosový cukor, pochádzajú aj všetky ďalšie ingrediencie z organického poľnohospodárstva. Pri pestovaní kokosových paliem a korenia dbali farmári na ochranu prírodného prostredia, nepoužívali priemyselne vyrábané hnojivá ani ochranné postreky. Vďaka tomu sú suroviny, z ktorých je Kurkuma Latte vyrobené, označené symbolom BIO.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
80-90 °C | 10g-13g na 180ml |
Návod na prípravu
- Kurkumu Latte BIO rozmiešajte v horúcom mlieku alebo vode v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl tekutiny.
Tuky: | 1,89 g |
z toho nasytených : | 0.63 g |
Sacharidy: | 86.47 g |
z toho cukry: | 81.31 g |
Bielkoviny: | 2.67 g |
Soľ: | 0.44 g |