

ŠKORICA CEJLONSKÁ BIO
Škorica je nielen vynikajúce korenie, ale aj liek. Prvé zmienky o jej blahodárnych účinkoch na zdravie sú staré šesť tisíc rokov. Používali ju v Číne, existujú správy o "liečbe škoricou" v starom Egypte i Grécku. U nás ju poznáme od 15. storočia. A v Spojených štátoch je dnes škorica mimoriadne populárny doplnok stravy. Najlepšie ju využijete ako súčasť koktailov, horúcich nápojov alebo dezertov.
Zloženie
Škorica BIO 100%Nálev a chuť čaju
Pravá škorica chutí jemne, sladkasto a delikátne. Jej aróma je úplne typická a rozoznateľná. Ak škoricu zalejete horúcou vodou, získate svetlý, voňavý výluh. Častejšie sa ale používa k finálnemu dochuteniu nápojov, vrátane čajov.
Vyskúšajte ju napríklad so zázvorovým čajom, čiernym čajom s mliekom alebo zeleným Gunpowder.
Pôvod čaju
Škorica je kôra škoricovníka, stromu z čeľade vavrínovitej. V zásade existujú dva typy škoricovníkov - ceylonský a čínsky. Takzvaná pravá škorica, kvalitnejšia a s menším obsahom kumarínu (u ktorého existujú pochybnosti o zdravotnej prospešnosti) pochádza zo škoricovníka cejlonského (Cinnamomum zeylanicum). Jeho pôvod samozrejme nájdeme na ostrovnom štáte v juhovýchodnej Ázii, ale pestuje sa aj v iných tropických oblastiach. Kôra stromu vyniká svetlou farbou, je krehká a na chuť veľmi delikátna a jemná.
Stromy môžu dorastať až do výšky 10 metrov, pre potreby zberu škorice sa ale udržujú nižšie. Majú podlhovasté lesklé listy a drobné biele kvety. Plodom sú modročierne bobule. Škoricovníkom sa dobre darí v piesočnatej, často zavlažovanej pôde. Zberajú sa celé vetvy, ktoré dosiahli priemer 2-3 cm.
Dvakrát ročne (v máji a júni, októbri a novembri) ich farmári zrezávajú, potom z nich odstránia listy a postranné vetvičky. Tradične sa kôra uvoľňuje pritláčaním tvrdého dreva po celom obvode vetiev. Po narezaní ju možno pekne olúpať. Jeden deň sa nechávajú biele zvitky škorice odpočívať.
Nasleduje napnutie na širšiu tyč a ručné zoškrabanie vonkajšej korkovej vrstvy. Nakoniec sa suší - najprv v tieni, potom na priamom slnku. Kôra sa tým zvinie do známej "dvojitej trubice" a mierne stmavne.
Škorica neobsahuje žiadne dodatočne pridané arómy ani farbivá.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Škoricu zalejte vodou s teplotou 100 stupňov Celzia v pomere 2 čajové lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania je 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

TULSI - bylina

KURKUMA BIO - prášok
