Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky mandarínky
Malá sestra pomaranča, pôvodom z Číny, rozhodne nerobí svojmu príbuznému hanbu. Ba naopak. So svojimi zdravotnými benefitmy drží s ostatnými citrusmi statočne krok a chuťou mnohé z nich dokonca predčí.
Len sa presvedčte:
- detoxikuje telo,
- pôsobí protizápalovo a vďaka kope antioxidantov a vitamínov posilňuje imunitu,
- čistí rany a uľahčuje ich hojenie,
- pomáha zo stravy efektívnejšie získavať železo, čo je prvok zodpovedný za správne zásobovanie našich orgánov kyslíkom,
- podporuje správne zažívanie, bojuje proti ukladaniu cholesterolu a uľahčuje chudnutie,
- je veľmi prospešná pre osoby so srdcovými ťažkosťami a cukrovkou,
- obsahuje vápnik a draslík, čím je užitočná pre naše kosti a svaly,
- znižuje vysoký krvný tlak,
- zlepšuje náladu a dodáva energiu,
- je zázrakom v starostlivosti o pleť, čistí ju, rozjasňuje a spomaľuje tvorbu vrások,
- rovnako skvelá je aj pre kvalitu vlasov, udržuje ich dlhšie bez šedín, dodáva im lesk, objem a silu, potláča ich vypadávanie.
Pôvod názvu tohto ovocia je tak trochu záhadou. Niektorí tvrdia, že vychádza zo starého názvu pre Maurícius (Mandare), iní zasa udávajú spojitosť s mandarínmi, čínskými vysokými úradníkmi, z ktorích zeme mandarinka pochádza.
Nech je to ako chce, tieto plody večne zeleného, niepríliš vysokého stromu, si obľúbil celý svet. Dôkazom je aj rozšírenie ich pestovania. Z domovské Číny a Japonska si postupne razili cestu na západ nielen na územia okolo Stredozemného mora, ale aj do Veľkej Británie a Severnej Ameriky. Celkovo sa však dá povedať, že plantáže mandarinky obecnej nájdeme takmer vo všetkých subtropických a tropických oblastiach.
Jasno oranžové plody majú celostné využitie. Z dužiny môžeme vymačkať sladkú šťavu či ju nakrájať a usušiť. Tieto kúsky sa potom skvelo hodia do nápojov a aj najrôznejších pokrmov. V žiadnom prípade však nesmieme zabudnúť na šupku, ktorá má tiež mnoho zdravotných aj praktických účinkov.
Ako už bolo naznačené, mandarinky sú bohatým zdrojom vitamínov (A, B aj C) a telu prospešných látok - z mnohých vymenujeme napríklad horčík, železo, vápnik alebo fosfor.
Konzumácia tohto ovocia je v bežných dávkach úplne bezpečná a nie je jediný dôvod si poriadne neužít všetko, čo nám ponúka.