Prečo tovar od nás?
- Doprava zadarmo od 40 €
- Spokojných zákazníkov
- Dodanie do 48 hodín
Účinky rebarbory
Jeden z mála zástupcov zeleniny, ktorý si natrvalo vybojoval svoje miesto pri príprave dezertov. Reberbora v dobe, kedy cukor bol len pre bohatých, pôsobila ako zjavenie a sladký rebarborový koláč bol všeobecne milovaný. Šťavnaté stopky sa do obľuby vracajú zas, tentoraz aj kvôli zdravotnému prínosu.
A ten je značný:
-
je prírodným preháňadlom,
-
podporuje funkciu mozgu, srdca a obličiek,
-
posilňuje kosti,
-
je užitočná pri redukcii hmotnosti,
-
doporučuje sa pri prebiehajúcej liečbe rakoviny ako súčasť rekonvalescencie,
-
tlmí nepríjemné prejavy premenštruačného syndrómu,
-
zlepšuje zrak,
-
vyživuje pleť a funguje ako prírodná farba na vlasy,
-
je prospešná pre správny krvný obeh.
S rebarborou a jej začlenením to ale nie je tak jednoduché. V roku 1947 stála dokonca pred súdom. V USA sa rozhodovalo, či je ovocím či zeleninou, a hoci veda má v tomto celosvetovo jasno, tamojší súd sa priklonil k opaku a určil ju ako ovocie. Čo kvitovali obchodníci, nakoľko tak získali možnosť platiť menšie dane a clo.
Tak či tak, jej benefity pre naše zdravie dokázali oceniť Číňania už pred tisíc rokmi. Postupne sa ale rozšírila a dnes ju možno nájsť takmer kdekoľvek. Vďaka tomu ju možno na pultoch zohnať v podstate po celý rok.
Vzrastom sa jedná až o dva metre vysokú rastlinu, z ktorej sa konzumujú iba červeno zafarbené stopky. Využitie má pre svoju osviežujúcu sladko kyslú chuť skutočne široké. Veľmi obľúbená okrem už zmienených dezertov je aj v kompótoch, džemoch či sirupoch. Šťavnatosť si zachováva aj v sušenom stave, často ju tak môžete nájsť v čajových zmesiach.
U rebarbory je vždy nutné tepelné spracovanie listov, nakoľko sú v surovom stave toxické.