Nová registrácia
Zabudli ste heslo?
0221 201 040 (Po-Pia 7-17 hod.)
0 Ks
0,00 €
Košik je prázdny. Poďme to napraviť!
Neplaťte poštovné! Pridajte 40,00 € a máte ho zadarmo.
 
40,00 €

Potrebujete poradiť?

Kontaktujte Petru!
0221 201 040
petra@manutea.sk

Prečo tovar od nás?

  • Doprava zadarmo od 40 €
  • Spokojných zákazníkov
  • Dodanie do 48 hodín

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Karkade: Atraktívny nápoj s interesantnými účinkami

1. 10. 2021 2 minúty čítanie
Studený aj teplý, s mätou, zázvorom alebo bielym rumom, pre situácie, keď potrebujeme znížiť krvný tlak alebo zhodiť nejaké deko. Karkade poznajú na celom svete. Pripravuje sa v desiatkach variantov a popularitu si udržiava aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov, antokyanov, esenciálnych aminokyselín a vitamínov. Zoznámte sa: ibištek sudánsky.

Odkiaľ prilieta ibis

V Taliansku alebo Egypte mu hovoria carcadè, v Senegale je to bissap, v Paname saril. A tým výpočet jeho mien rozhodne nekončí. Teraz sa ale radšej venujme tomu, ako vlastne ibištek sudánsky (Hibiscus sabdariffa) vyzerá a kde rastie. Ide o jednoročnú bylinu z čeľade slezovitých dorastajúcu najviac dvoch metrov. Jej zelené listy sú pretkané červenými žilkami. Ibištek je ale zaujímavý vďaka kvetom, ktorých červené kalichy kyslej chuti sa používajú ako potravina aj liečivo. Už od čias starovekých faraónov! Práve vtedy prišiel k svojmu menu - získal ho podľa ibisa, posvätného vtáka stelesňujúceho boha Thovta.

Ibišteky, ľudovo čínskej ruže, sa pestujú predovšetkým v Indii, Číne a Afrike, naraziť na ne môžete v trópoch a subtrópoch. Doteraz bolo identifikovaných vyše 200 druhov ibištekov, niektoré sa vyskytujú aj na juhu Európy (čoby obľúbené okrasné rastliny).

Zrovná tlak, aktivuje chudnutie, ochráni pečeň

Liečivé vlastnosti karkade spomína už Ebersov papyrus, staroveký lekársky zápis nájdený v egyptskom Luxore, ktorého vznik bol archeológmi zasadený do doby okolo roku 1150 pred naším letopočtom. Zahŕňa niekoľko stoviek predpisov, ale taktiež zaklínadlá zbavujúce chorôb a démonov.

Závery súčasných výskumov sú síce menej magické, avšak oveľa viac podložené faktami. Karkade obsahuje okrem iného flavonoidy, quercetín, cyanín, kyselinu šťaveľovú, kyselinu citrónovú, vitamíny skupiny B (thiamín, riboflavín, niacín), vitamín C, karotén a mastné kyseliny. Vďaka nim sa uplatňuje ako silný antioxidant a prostriedok na regeneráciu buniek.

K najčastejšie citovaným účinkom karkade patrí pozitívny vplyv na prirodzenú obranyschopnosť, podpora hojenia tkanív, tvorby kolagénu a spevnenie chrupaviek aj kostí. Konzumácia nálevu karkade pozitívne ovplyvňuje optimalizáciu systolického aj diastolického krvného tlaku, rad štúdií poukazuje na možnú schopnosť znižovať hladinu HDL cholesterolu (tzv. Dobrý cholesterol mierniaci riziko usadzovania LDL cholesterolu v tepnách). Vďaka tomu napomáha správnej činnosti srdca a cievnej sústavy.
Zároveň sa zistilo, že nálev z kalichov ibišteka sudánskeho má potenciál znižovať hladinu cukru v krvi a tým zabraňovať priberaniu na váhe prípadne aktivovať odbúravanie tukov. Popisuje sa vplyv ibišteka na hladinu estrogénu - niektoré ženy ho používajú na vyvolanie menštruácie, čo pre iné môže predstavovať značné riziko.

Na záver zoznamu úžasných vlastností musíme doplniť upozornenie: U citlivých ľudí môže konzumácia karkade spôsobiť alergickú reakciu. Tiež kombináciu s vybranými liekmi je potrebné dobre zvážiť, zvlášť ak ide o prípravky na vysoký krvný tlak alebo cukrovku. Rovnako tak odporúčame vyhnúť sa karkade počas tehotenstva a dojčenia. Všeobecne platí, že ak sa vás vyššie uvedené upozornenia netýkajú, postačia denne 2-3 šálky.

S mätou, zázvorom, klinčekom alebo rumom? Záleží na vás

Ako píšeme na začiatku, karkade má výrazne kyslú chuť. Zvyčajne sa preto podáva s cukrom a citrónovou šťavou, býva tiež súčasťou bylinných čajov. To platí najmä pre Európu.

V Afrike, kde je ibištek doma, narazíte na karkade na každom trhovisku. Senegal si ho zvolil ako národný nápoj, nazval ho bissap a pripravuje ho s mätou alebo zázvorom. V Ghane mu zasa hovoria soboľ, v Nigérii ZOBO. Za zmienku tiež stojí, že Sudánci (rovnako ako Egypťania) sa bez neho nezaobídu na žiadnej svadbe.

Ak v Karibiku narazíte na aquas frescas vedzte, že ide o nápoj z čerstvej šťavy ibišteka. Na Jamajke ho dostanete s cukrom, klinčekmi, škoricou a trochou bieleho rumu. Podáva sa chladený, je súčasťou miestnych vianočných tradícií. Obyvatelia Panamy používajú karkade na výrobu nápoja saril - kalichy varia s nasekaným zázvorom, cukrom, klinčekmi, škoricou a muškátovým orieškom.

Až vám v Thajsku nejaký trhovec ponúkne plastový sáčok naplnený červeným nápojom s ľadom, určite pôjde o silne sladené karkade, v tomto podaní grajeab.

Inšpirovali ste sa? Rude sfarbené kalichy ibišteka sudánskeho rozhodne vyskúšajte. Stačí 1-2 čajové lyžičky zaliať vriacou vodou a nechať 10 minút lúhovať. Potom precediť a experimentovať podľa chuti a nálady.

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Novinky Vám zašleme len 1x za 14 dní.
Prihlásením do akcií, noviniek a zaujímavostí súhlasíte sa spracovaním osobných údajov..

  Doprava zadarmo od 40 € | Zľava na prvý nákup »