

LAHODNÉ JABLKO - ovocný čaj
Jablko poznania, jablko sváru, jablko zlaté, jablko padajúce ... Čo napadne vás, keď sa povie jablko? Snáď šťavnatý, sladký a obľúbený plod vznešenej jablone. Snáď denná dávka vitamínov a minerálnych látok. Alebo babičkina štrúdľa? Až ochutnáte tento čaj, spojíte si vôňu červených malvíc aj s lahodným nápojom. Pite ho horúci alebo ľadový, vždy osvieži a prinesie dobrú náladu.
Zloženie
Kúsky jablka BIO, Aróma prírodná, Kyselina citrónováNÁálev a chuť čaju
Ovocný čaj Lahodné jablko poskytuje mierne nažltlý nálev príjemnej vône a samozrejme aj so skvelou chuťou. Možno ju opísať ako sladkastú a zároveň sviežo kyselkavú. Skrátka jablčnú.
Pôvod čaju
Odkiaľ sú jablká? Z jabloní predsa. Opadavé listnaté stromy s bielo-ružovými kvetmi pozná každý Stredoeurópan. Vyskytujú sa ale v podstate v celom miernom pásme. Jabloň (Malus) radí botanici do čeľade ružovité, rozlišujú okolo 35 jej druhov a 7500 kultivarov. Ide o dlhoveké rastliny, dožívajú sa bežne okolo 60-80 rokov a dorastajú 15 metrov. Plodom jablone je samozrejme jablko - dužinatá malvice dozrievajúce od augusta do septembra.
V histórii hrali jablká a jablone nezastupiteľnú úlohu. Spomeňme len na prvý hriech, rozpútanie Trójskej vojny alebo o veľa neskôr Newtonov objav gravitačného zákona. K jablkám sa viaže rad povier a legiend. O ich pestovaní v Starom Grécku sa zmieňuje Theofrastos (cca 287 p.n.l.). Vrúbľovanie jabloní používali už Rimania v staroveku, vtedy sa tiež populárne stromy rozšírili po Európe. Najväčší rozmach pestovania jabloní sa v Európe datuje do čias vlády Karola Veľkého, ktorý je roku 812 dokonca prikázal pestovať v cisárskych záhradách. Uvádza sa, že na našom území sa jablone pestujú od 9. storočia.
Na Slovnesku a v ČR patria jablká k nejpestovanějšiemu ovociu. V ČR roku 2003 rástlo takmer 10 miliónov jabloní. Svetová produkcia sa pritom pohybuje okolo 50-60 miliónov ton ročne. Najväčším vývozcom jabĺk sú Čínska ľudová republika, Čile, Taliansko, Francúzsko a USA. V ČR bolo napríklad v roku 2008 zozbieraných 154 tisíc ton jabĺk.
Jablká vynikajú obsahom vitamínu C a antioxidantov chrániacich bunky pred patologickými zmenami. Sú bohaté na draslík, fosfor, sodík aj vápnik. Konzumujú sa surové, môžu sa sušiť, používať na prípravu múčnika, zavárať, odšťavovať aj spracovať na pálenku.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
1. Vsypte 1-2 čajové lyžičky čaju do šálky, zalejte 2 dcl vody s teplotou 100 ⁰C.
2. Nechajte 8-10 minút lúhovať v prikrytej šálke.
3. Sceďte a popíjajte niekoľkokrát za deň.




















Energetická hodnota: | 13 kJ / 3 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasytených : | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.7 g |
z toho cukry: | 0.3 g |
Bielkoviny: | 0.1 g |
Soľ: | 0.01 g |
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DETSKÝ SEN PRÍRODNÝ - ovocný čaj

VIŠŇOVÉ POKUŠENIE - ovocný čaj
