Mäta pieporná (Mentha piperita)
Päťdesiat percent mentolu, desať percent menthonu, potom nejaké tie triesloviny, flavonoidy a tak. Mäta pieporná nie je na aromatické látky vôbec skúpa. Vďaka nim ale dokáže veci takmer nevídané. Zbaví telo nadúvania, zaženie žalúdočné ťažkosti, upokojí vnútorné orgány a ochladí. Môžete ju pridať do pokrmov, popíjať jej nálev alebo sa vykúpať v mätovom odvaru. Odporúčame všetko!
Zloženie
Listy mäty 100%Nálev a chuť byliny
Mäta dáva svetlo žltý nálev, ktorý vonia i chutí po mentole alebo peprminte. Nie je horký ani zvieravý, príjemne občerství a ochladí.
Pôvod byliny
Listy mäty piepornej (Mentha piperita) sa zbierajú po celé leto. Trvalku, ktorá je doma zrejme v západnej Európe, u nás voľne v prírode nenájdete. Zato sme jej dali veľa krásnych ľudových pomenovaní ako trebárs vetrové korenie alebo fefrminc.
Rastliny mäty dosahujú 50-80 centimetrov, byle sú priame, štvorhranné, ochlpené, listy vajcovité. Mäta pieporná kvitne od júla do októbra svetlo fialovými kvietkami.
Vňať sa strihá tesne pred kvitnutím aj dvakrát za rok, najlepšie okolo poludnia, kedy obsahuje maximum silíc. Sušenie je opatrné, v tieni, pri teplotách nepresahujúcich 35 ⁰C. Sušenú bylinu je potrebné uchovávať v tme a suchu.
Okolo mäty a jej použitia, sa traduje mnoho legiend a mýtov. Narazíme na ňu pri svadobných rituáloch, v chalupách, kde má privolávať lásku, aj vo špajzách, kde odháňa myši. Ani bežný európsky spotrebiteľ sa kontaktu s ňou nevyhne - mäta je obsiahnutá v zubných pastách, žuvačkách, ústnych vodách, masážnych géloch aj cukrovinkách. Používa sa na výrobu nápojov aj pri nakladaní mäsa či úprave zeleniny.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
100 °C | 8-10 minút | 1 až 2 čajové lyžičky na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
- Vsypte 1 - 2 čajové lyžičky mäty do šálky, zalejte 2 dcl vody s teplotou 90 ⁰C.
- Nechajte minimálne 8 - 10 minút lúhovať v prikrytej šálke.
- Sceďte a popíjajte niekoľkokrát za deň.