HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
Skromná bylinka, ktorú nájdete na kdejakom rumovisku, v sebe ukrýva veľkú silu. Vedia o nej babky bylinkárky, ale aj farmaceutický priemysel. Voňavé kvety rumančeka sa po stáročia používajú ako čaj, k príprave kúpeľov, obkladov aj pri kloktaní alebo v mastiach. Harmanček totiž hojí, regeneruje, dezinfikuje a uvoľňuje kŕče.
Zloženie
Harmanček 100%Nálev a chuť byliny
Ako chutí harmanček nie je ľahké opísať. Je skrátka harmančekový. Mierna horkosť k nemu patrí, na druhú stranu je lahodne aromatický. Nálev má svetlo žltozelenú farbu a výraznú bylinkovú vôňu.
Pôvod byliny
Harmanček pravý (Matricaria chamomilla) nájdete po celej Európe, ale aj v Ázii, Austrálii a Severnej Amerike. Nie je snáď mysliteľné, že by ste ho ešte nevideli. Žltobiela jednoročná bylinka rastie v priekopách pri cestách, v nevýživných pôdach, na okraji lúk alebo dokonca mestských dvorcoch.
Ak je vôbec potrebné harmanček predstavovať, potom je nutné povedať, že ide o jednu z najvýznamnejších liečiviek, ktorú používali už starí Egypťania. Údajne im pripomínala Slnko. Harmanček bol odporúčaný tiež gréckym lekárom Dioscoridem, objavuje sa v indickej ajurvéde i starých anglických encyklopédiách. Harmanček pravý poznáme podľa bielych lístkov a žltého kvetného lôžka. Dorastá spravidla 20-50 cm, jeho byľ je vzpriamená a bohato vetvená. Ak chceme mať istotu, že ide skutočne o liečivý harmanček, stačí medzi prstami roztrhnúť kvet na dve polovice. Ak je dutý, narazili sme na rumanček pravý. V opačnom prípade nejde o harmanček, ale vzhľadom podobný ruman.
Kamilkové kvety sa zbierajú od mája do septembra, za suchých dní, ešte predtým, ako začnú zosychať. Stopky by nemali byť dlhšie ako 2 cm. Sušenie sa uskutočňuje v tieni, teplota nesmie prekročiť 40 ⁰C. Počas sušenia sa neodporúča ho otáčať, pretože je veľmi krehký.
Harmanček si získal rad miestnych pomenovaní - Kamilka, marunka, Rumánek, voňavý ruman alebo slniečko. Skladujte ho na suchom a tmavom mieste.
Účinky čaje
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
100 °C | 15 minút | 1 čajová lyžička na 2,5 dl |
Návod na prípravu
- Harmanček zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajovej lyžičky na 2,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1-2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania je 15 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
- Odporúčaná dávka je 3 šálky denne. Pije sa po jedle.