

ŠÍPKA - plod šupky
Najlepší prírodný zdroj vitamínu C, najpoužívanejší jesenný plod ľudovej medicíny. Iste nájdete niekoľko ďalších naj. Červené šípky odporúčal svojim pacientom už Hippokrates, prvý popis účinkov nájdeme v herbári z 11. storočia. Uvarte si šípkový čaj, kedykoľvek naň dostanete chuť. V zime podporí celkovú kondíciu, v lete osvieži a dodá potrebné antioxidanty.
Zloženie
Šípky 100%Nálev a chuť byliny
Čaj zo šípok má svetlo ružovkastú farbu a chutí príjemne sladkokyslo. Vôňa je jemná, menej nápadná, mierne sladká.
Pôvod byliny
Hoci hovoríme, že šípky sú plody ruží šípkových (Rosa canina), botanici o nich hovoria ako o súplodí nažiek. Dôležitejšie však je, že obsahujú vitamíny C a A, vitamíny radu B i vitamín K a niacín. Vďaka tomu nachádzajú široké uplatnenie v ľudovej medicíne, a to najmä v zimnom období. Jej príjemne sladkastú chuť ale môžete využiť aj pri príprave letných nápojov. Chladený šípkový čaj dokáže príjemne občerstviť.
Ruže šípové sú 1-3 metrové kríky rastúce takmer na celom území Európy. Zvyčajne na ne môžeme naraziť na okrajoch lesov, v priekopách alebo na stráňach, a to až do nadmorskej výšky 1200 metrov. Vetvy ruží sú tŕnisté, výhony často šplhajú po blízkych oporách. Eliptické lístky bývajú 2-4 centimetre dlhé.
Kvety sa objavujú počas mája a júna. Krásne voňajú, majú bielu alebo ružovú farbu. Samotné šípky, červené lesklé vajcovité plody, dozrievajú od augusta do septembra. Vnútri obsahujú semená a pomerne ostré chĺpky. Pri príprave šípkového čaju je dobré na ne pamätať a nápoj scediť cez jemné sitko.
Rimania užívali šípky údajne proti besnote. Aj preto sa rastline hovorí "psie ruže" - Rosa canina. Neskôr boli ordinované na posilnenie organizmu aj podpore funkcie obličiek. Vyrábajú sa z nich sirupy, džemy, víno i likéry.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
- Dávkujeme cca 2 polievkové lyžice tejto drviny na 0,5 liter vody.
- Zalejeme studenou vodou a necháme macerovať cez noc.
- Scedíme.
- Hotový nápoj môžeme dosladiť medom.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

DETSKÝ SEN PRÍRODNÝ - ovocný čaj

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
