

MATCHA CHINA - zelený čaj
Charakteristická chuť čínskeho čaju Matcha je v niečom bohatšia ako japonská Matcha, lebo má výraznejšiu a robustnejšie chuť. Celkovo je chuť plná a obsahuje v sebe bohatosť čínskeho regiónu. Matcha China sú len najkvalitnejšie lístky zeleného čaju, ktoré sa šetrne sušia a následne sa na pomaly otáčajúcich kamenných mlynoch rozomelú na prášok. Táto forma spracovania umožňuje, že si čaj Matcha zachováva všetky účinné látky.
Zloženie
Zelený čaj Matcha China 100%Viac o čaji Matcha CHINA
Čínska Matcha je obdobou známejšieho japonského čaju Matcha, ktorý má rovnaké vlastnosti a veľmi podobnú charakteristiku. Vlastne sa jedná o pôvodnú oblasť čaju Matcha, ktorý bol odtiaľ do Japonska "vyvezený". Matcha je na rozdiel od ostatných zelených čajov rozomletá a konzumuje sa teda celá a nie len ako výluh. Vďaka tomu sa využívajú všetky účinné látky ako sú vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Využitie je až 15x vyššie ako u bežného zeleného čaju.
Vysoká koncentrácia L-theaninových aminokyselín a tiež uvedených vitamínov, antioxidantov, minerálov a vlákniny Vám dodá prirodzenú energiu, ktorá vydrží po dobu 3-6 hodín.
Podľa čínskych zdrojov (3.storočie n.l.) sa zelený čaj v tejto podobe užíval ako "liek" na liečbu opuchov, horúčky a množstva ďalších problémov. Niekedy okolo roku 1190 priviezol japonský budhistický mních čaj a jeho nový spôsob prípravy do Japonska a popíjal ho ako nápoj. Spôsob jeho prípravy bol podobný tomu dnešnému, rozomletý čajový prášok nasypal do horúcej vody a zmes sa rozmiešala.
Farba čaju Matcha:
Farba nápoja je smaragdovo zelená.
Chuť čaju Matcha:
Jemná a sladká, ale plnšia a robustnejšia ako Japonská Matcha, ale s jednoduchým náznakom trpkosti.
Spôsob spracovania:
Rozdiel v spracovaní čaju Matcha oproti ostatným zeleným čajom, je predovšetkým v období zberu. Tu cca 20 dní pred zberom sa čajové plantáže umelo zatienia sieťami, tak aby tieto eliminovali maximum prirodzeného svetla. Dôvod je jednak v snahe čo najviac priblížiť podmienky, v ktorých sa čaj pestoval v minulosti a predovšetkým preto, že čajové kríky Matcha takto začnú kompenzovať stratu zvýšením obsahu chlorofylu v listoch. Následne sa čaj ručne zbiera a najlepšie čajové lístky sa spracovávajú parením, sušením a narezaním pre čaj Matcha. Čajové lístky sa potom pomaly namelú na tradičných žulových kameňoch. Po celú dobu prípravy je celý proces starostlivo monitorovaný a musí spĺňať najprísnejšie normy.
Kvalita čaju Matcha:
Pre tento čaj sa používajú iba ručne zbierané lístky počas prvých zberov na jar (niekedy medzi aprílom a májom). Vďaka tomu sa jedná o najčerstvejší a úplne najkvalitnejší čaj. Sladkosť a jedinečná chuť tohto čaju je spôsobená prírodnými L-theaninovými aminokyselinami a rastlinnou vlákninou.
Čaj Matcha a zdravie:
Pitím zeleného čaju dochádza ku využívaniu antioxidantov, vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných látok v úplne prirodzenej forme. Matcha všetky tieto látky obsahuje vo zvýšenej forme a navyše má veľké množstvo L-theanin, čo sú prírodné aminokyseliny. Všetky tieto látky pomáhajú udržiavať telo a ducha vo väčšej rovnováhe a dosahovať vyššie energie.
Čo je v porcii čaju Matcha:
- Obsahuje polyfenoly epikatechín, epikatechingalát, epigalokatechin a katechín. Vďaka týmto látkam pôsobí čaj preventívne proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb, infekcie, zubnému kazu a mnohým ďalším ťažkostiam.
- Kofeín, polyfenoly (taníny), flavanoly, flavonoidy, teofylín a teobromín (príbuzné kofeínu), tuk, vosky, saponíny, éterické oleje, karotén, vitamíny C, B1, B2, B5, B10, B12, E. K, enzýmy, železité zlúčeniny, K, F, Na, Ca, Cu, Ni, Zn, stopové prvky a mnoho ďalších.
- Triesloviny majú protizápalový účinok, upokojujú žalúdok a črevá, liečia sliznice dýchacích ciest pri prechladnutí. Teofylín povzbudzuje krvný obeh a uvoľňuje svalové kŕče. Tvorbe zubného kazu zabraňuje prítomný fluór. Sú výbornými antioxidantmi.
- Testovaním ORAC bolo zistené, že 1 gram zeleného čaju matcha obsahuje 1384 jednotiek ORAC. Pri porovnaní s ovocím a zeleninou a taktiež s ostatnými prirodzenými antioxidantmi sa ukázalo, že Matcha v tomto obsahu veľmi vyniká.
ORAC = test kapacity odbúravania voľných radikálov. Vedecky riadený súbor experimentov vyvinutých ministerstvom poľnohospodárstva USA (USDA) a Tufts University na posúdenie antioxidačných vlastností potravín a nápojov. Výsledok testov ORAC pomáha štandardizovať, kvantifikovať a objektívne porovnávať antioxidačné vlastnosti rôznych potravín a nápojov.
Pôvodná príprava čaju Matcha je veľmi komplexný a zložitý rituál = Japonský tradičný čajový obrad, ktorý je veľmi úzko spojený s japonskou kultúrou. V takomto čajovom obrade ide o oveľa viac než o popíjanie čaju, jedná sa o komplexné estetický a spoločenský zážitok. Opísanie tohto čajového obradu je záležitosť skôr na knihu a jeho pochopenie na roky štúdia.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Návod na prípravu
- Pripravte si horúcu vodu, ktorá prešla varom a schladla na 70-80 °C.
- Do misky alebo pohára vsypte pol čajovej lyžičky čaju Matcha a zalejte pripravenou horúcou vodou (cca 1dcl).
- Pomocou metličky na čaj alebo elektrického šľahača na mlieko Matchu rozmiešajte a rozšľahajte.
- Riedka našľahaná pena po chvíli zhustne.

























21. 11.
29. 8.
28. 7.
15. 4.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

BAMBUSOVÁ LYŽIČKA NA ČAJ MATCHA - CHASHAKU

METLIČKA NA ČAJ MATCHA - CHASEN

TRADIČNÁ JAPAN MATCHA MISKA - CHAWAN

Čajový teplomer v drevenom puzdre
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ANGLICKÝ KARAMEL - čierny čaj

EARL GREY - čierny čaj
