

PAPÁJA LIST
Poznáte ju skôr z regálov s exotickým ovocím. Niekto si ju možno odtrhol pri potulkách po Strednej Amerike. Ale listy? Listy papáje sú medzi bylinkári pomerne veľkou novinkou. Pritom ich domorodci používajú pri bolestiach zubov a nervov. Nové výskumy navyše naznačujú potenciál aj v oblasti prevencie civilizačných chorôb. Chutia sladko, jemne, v závere mierne horkasto.
Zloženie
Papája list 100%Nálev a chuť byliny
Nálev z listov papáje má tmavo žltú farbu. Vôňa je veľmi nevýrazná, trochu pripomína čerstvo usušené seno. Chuť možno opísať ako jemnú, sladkastú, na konci nepatrne horkú.
Pôvod byliny
Plod papáje získal za čias Krištofa Kolumba prezývku ovocie anjelov. Je však pravdou, že skôr ako španielski a portugalskí moreplavci, poznali sladké ovocie vzhľadom pripomínajúce hrušku domorodí stredoamerickí indiáni. V tomto prípade ale o papáju so žltou dužinou a tisíckou kôstok nejde. Nemenej zaujímavé sú totiž z hľadiska obsahu zdraviu prospešných látok tiež jej listy.
Mohutné byliny pripomínajúce vzhľadom stromy dorastajú až 10 metrov. Pochádzajú zo Strednej Ameriky, pestujú sa ale takmer všade v trópoch. Papája obyčajná (Carica papaya) má dutú lodyhu (vyzerá ako kmeň), sladko voňajúce kvety vyrastajú v pazuchách listov. Plodom papáje sú bobule vážiace 0,5-10 kilogramov.
Veľké, až 75 centimetrov dlhé, opadavé listy pripomínajú tvarom ľudskú ruku. Vybrané svetové kuchyne používajú mladé listy podobne ako zeleninu - zapracovaním do najrôznejších pokrmov. Rovnako ako nezrelé plody, obsahujú aj mladé listy papáje mimoriadne zdraviu prospešné látky.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Papája listy zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 2 čajové lyžičky na 2,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 2 lyžičky naviac.
- Necháme 8 minút lúhovať.
- Scedíme, teplý nápoj popíjame 2 x denne.

























Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

GOLDEN TIPPY ASSAM FTGOP 1 MOKALBARI - čierny čaj

Degustačný balíček Oolong
