

Kvet ibišteka - karkadé
Krásny, veľký červený kvet ibišteka zrejme dôverne poznáte. Vedeli ste ale, že sa v Ázii, Afrike, Thajsku a Južnej Amerike teší veľkej obľube aj ako bylina k príprave osviežujúcich nápojov? Vyrábajú sa z neho marmelády, čatní, džúsy, ochucujú pokrmy ... Kvet ibišteka má totiž príjemnú kyslú chuť a navyše veľa pozitívnych účinkov na zdravie.
Zloženie
Kvet ibišteka 100%Nálev a chuť čaju
Ibištek dáva krásny červený až tmavočervený nálev. Jeho vôňa je silná a aromatická, chuť kyslá.
Vyskúšajte ho ako horúci nápoj, ale nezabudnite ani na ľadovú variantu. V oboch prípadoch má vynikajúcu chuť a vlastnosti.
Pôvod čaju
Ibištek potrebuje pre svoj zdarný rast dostatok svetla a tepla. Preto je rozšírený v tropických a subtropických oblastiach mierneho pásu. V Českej republike sa ako súčasť voľnej prírody vyskytuje len zriedkavo. Často sa s ním ale stretneme v záhradníctvach, botanických záhradách alebo domácnostiach. Ako izbová rastlina existuje v niekoľkých druhoch, mnohokrát vyšľachtených na pestovanie v bytoch s nízkou vzdušnou vlhkosťou.
Na pôvodných stanovištiach máva podobu kríka, polokra alebo stromu. Môže byť opadavý alebo vždy zelený.
Na prípravu čajov sa používa ibištek sudánsky (Hibiscus sabdariffa). Ide o ker dosahujúci až dvojmetrovú výšku. Má sýto zelené listy a biele kvety s červeným stredom. Plody sú obvykle podlhovasté a obsahujú semená. Špeciálne pre ne je pestovaný príbuzný ibišteka - ibiškovec jedlý známy pod názvom oker.
Ibištek je pomenovaný podľa bájneho vtáka Ibis figurujúceho v egyptskej mytológii. Práve pre Egypťanov je popíjanie ibištekového čaju typické. Ibištek sa používa takmer do všetkých nápojov. Sušeným kvetom ibišteka sudánskeho určeným na prípravu čaju tam hovoria Karkade. Egyptský národný čaj sa pije v kaviarňach, pri vodnej fajke aj bežných spoločenských stretnutiach.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Ibištek zalejte vriacou vodou (100 °C), v pomere 1 - 2 čajové lyžičky na 1,5 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 - 2 lyžičky navyše.
- Doba lúhovania 10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























5. 2.
2. 8.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ELIXÍR VEČNÉHO ŽIVOTA - zelený čaj

PROTI CHRÍPKE A PRECHLADNUTIU - bylinný čaj
