

PRASLIČKA VŇAŤ (Equisetum arvense) - bylina
Praslička má toľko uplatnení, že sa na pár riadkov nezmestia. Ľudoví liečitelia tvrdia, že šálku prasličkového čaju by sme si mali dopriať každý deň. Aby nás netrápila reuma, kŕče, krvácanie, zápaly ani zúrivosť. Z prastarej byliny môžete pripraviť nálev, obklady, sedacie kúpele. Ide o jednu z najpopulárnejších liečiviek vôbec. Stojí za pozornosť!
Zloženie
Praslička roľná 100%Pôvod byliny
Ak sa chcete osobne stretnúť s ozajstným pamätníkom života na Zemi, potom je praslička pre Vás tou pravou. Dôkazy o jej existencii pochádzajú z obdobia karbónu, ktorého začiatok sa datuje neuveriteľných 359 miliónov rokov späť. Bola tak napríklad svedkom vývoja chrobákov či plazov.
Praslička z rádu Equisetum je trváca rastlina rozmnožujúca sa pomocou spór. Jedná sa o sýto zelenú bylinu bez kvetov a listov s rozvetvenou stonkou. Rastie po celom svete s výnimkou Austrálie, Nového Zélandu a Antarktídy. V Slovenskej republike môžete ľahko naraziť na približne deväť druhov, známa je napríklad praslička roľná alebo bahenná. Dávajú prednosť vlhkej zemine, ale dokážu sa veľmi rýchlo zabývať takmer kdekoľvek.
Tieto rastliny majú rôzne využitie. Niektoré z nich môžu slúžiť ako prostriedok na leštenie, iné zase ako prírodná drôtenka. Najobľúbenejšia je však praslička v ľudovom liečiteľstve. Ľahko zvládne rôzne zápaly, ale trúfne si aj na obličkové kamene. Skvelé pre zdravie sú aj obklady či kúpele pripravené z odvaru.
Ak sa chystáte na zber byliny či na nákup už sušenej vňate, majte na pamäti, že existujú aj jedovaté druhy. Riziko otravy je síce pri bežnej spotrebe skutočne minimálne, ale napriek tomu si radšej vždy overte, o akú prasličku sa jedná. Nálev z vňati sa môže piť v rozumných dávkach po dobu až ôsmich týždňov, potom radíme kratšiu prestávku. Opatrne s konzumáciou v prípade, že trpíte nedostatkom vitamínu B1, popr. ste dojčiaca alebo tehotná žena.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Prasličku zalejeme vodou v pomere 2 čajové lyžičky na 250 ml.
- Priklopíme a varíme 5 minút.
- Potom necháme 15 minút lúhovať a nakoniec scedíme.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

Žihľava listy - bylina

HARMANČEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVET
