

ROOIBOS
Správy o skvelej chuti a ohromných zdravotných účinkoch divokého Rooibosu sa šíria svetom. Z juhoafrického Cederbergu doputovali do Ameriky, Ázie aj Európy. Nenápadná bylina rastúca len na veľmi malom území dáva nápoj, ktorý síce nie je pravým čajom, ale k jeho popularite sa približuje míľovými krokmi. Ochutnajte - jeho podmanivému, decentnému kúzlu sa podlieha rýchlo!
Zloženie
Rooibos 100%Nálev a chuť čaju
Rooibosu sa často hovorí aj Redbush tea, takže je jasné, že jeho nálev je nádherne tmavo červený, až mahagónový. Pri ochutnaní nás nič nešokuje - čaj je mierne sladkastý, veľmi príjemný a hladký. Niekto v ňom môže rozpoznať slabú orechovosť. Trpkosť úplne chýba. Aróma je príjemna, plná, sladká. To je tiež dôvodom, prečo Rooibos veľmi dobre prijímajú aj malé deti.
Pretože Rooibos neobsahuje kofeín, uplatní sa skvele pri doplnení pitného režimu malých detí, dojčiacich aj tehotných žien a tiež osôb v rekonvalescencii.
Vyskúšajte tento čistý Rooibos aj ako ľadový čaj. Chutí totiž skvele ako horúci nápoj, ale aj v podobe ice tea.
Nápoj je možné vyladiť mliekom a cukrom alebo plátkom citrónu a medom.
Pôvod čaju
Rooibos sa zberá z kríkov čajovníkovca kapského. Pozor, nejde o čajovník čínsky, ktorý dáva klasický zelený, čierny alebo biely čaj. Čajovníkovec (Aspalathus linearis) je radený do čeľade bobuľovitých a rastie len v horách Cederbergu v blízkosti miest Clanwilliam a Citrusdal, asi 250 kilometrov od Kapského mesta. Kry sú veľmi náročné na pôdne pomery, vzdušnú vlhkosť aj nadmorskú výšku. Vyžadujú hlboké piesčité pôdy a špecifické svetlené podmienky. Preto sa ich nedarí pestovať inde na svete, hoci sa o to veľa ľudí pokúšalo.
Čajovníkovce Kapské rastú divo, dosahujú výšku približne 150 centimetrov, majú dlhé vetvičky a ihlicovité zelené lístky. Ich koreňový systém je veľmi zložitý a zasahuje skutočne hlboko, takže korene absorbujú podzemné vody. Rastlinám prospievajú požiare, ktoré sa v oblasti vyskytujú. Tie, ktoré ničivý oheň prečkajú, veľmi rýchlo obrastú novými lístkami, ostatné sa uchovávajú v podobe semien. Vedci zistili, že semená v pôde vydržia až 6 rokov a keď nastanú vhodné podmienky, znova vyklíčia. Zber sa vykonáva na dvojročných a starších kríkoch, a to skoro na jeseň. Strihajú sa celé vetvičky, podľa tradície v dĺžke ľudského predlaktia. Na špeciálnych linkách sú jemne nasekané a navŕšené na hromady, v ktorých kvasia. Po skončení procesu fermentácie majú mahagónovú farbu a omamnú sladkú vôňu. Potom sú rozprestreté na slnku a sušené. Triedia sa napospol do dvoch kategórií - Supergrade (prachový čaj určený pre nálevové sáčky) a Choicegrade (celé kúsky Rooibosu k zaliatiu v kanvičke).
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Rooibos zalejte vriacou vodou 100 °C, v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba lúhovania 8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























6. 11.
22. 4.
16. 9.
19. 10.
26. 5.
Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru

Papierový filter M (balenie 100ks)

Sitko na čaj permanent veľkosť M

Sítko na čaj permanent velikost L

Papierový filter S (balenie 100ks)

Bavlnené sitko M - 1 ks

Filter papierový L - do čajových konvičiek

ČAJOVÁ KANVICA SO SITKOM - ORIENTÁLNY MOTÍV

Čajová kanvica so sítkom - kvetinovy dekor II
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

HONEYBUSH BIO

ROOIBOS ZELENÝ čaj
