

ŠÍPKY - plod + kôstky
Najlepší prírodný zdroj vitamínu C, najpoužívanejší jesenný plod ľudovej medicíny. Červené šípky odporúčal svojim pacientom už Hippokrates, prvý popis účinkov nájdeme v herbári z 11. storočia. Uvarte si šípkový čaj, kedykoľvek, keď na to dostanete chuť. V zime podporí celkovú kondíciu, v lete osvieži a dodá potrebné antioxidanty.
Zloženie
Šípky 100%Nálev a chuť čaju
Čaj zo šípok má svetlo ružovkastú farbu a chutí príjemne sladkokyslo. Vôňa je jemná, menej nápadná, mierne sladká.
Pôvod čaju
Aj keď hovoríme, že šípky sú plody šípkových ruží (Rosa canina), botanici o nich hovoria ako súplodie nažiek. Dôležitejšie samozrejme je, že obsahujú vitamíny C a A, vitamíny radu B aj vitamín K a niacín. Vďaka tomu nachádzajú široké uplatnenie v ľudovej medicíne, a to hlavne v zimnom období. Ich príjemnú sladkastú chuť ale môžete využiť aj pri príprave letných nápojov. Chladený šípkový čaj dokáže príjemne občerstviť.
Šípkové ruže sú 1-3 metrové kríky rastúce skoro na celom území Európy. Zvyčajne na nich môžeme naraziť na okrajoch lesov, v priekopách alebo na stráňach, a to až do nadmorskej výšky 1200 metrov. Vetvy ruží sú tŕnisté, výhony často šplhajú po blízkych oporách. Eliptické lístky bývajú 2-4 centimetre dlhé.
Kvety sa objavujú behom mája a júna, majú bielu alebo ružovú farbu. Samotné šípky, červené lesklé vajcovité plody, dozrievajú od augusta do septembra. Vo vnútri obsahujú semená a pomerne ostré chĺpky. Pri príprave šípkového čaju je dobré spomenúť si na nich a nápoj scediť cez jemné sitko.
Rimania užívali šípky údajne proti besnote. Preto sa hovorí tiež rastline "psie ruže" - Rosa canina. Neskoršie boli ordinované na posilnenie organizmu aj podpore funkcii obličiek. Vyrábajú sa z nich sirupy, džemy, víno aj likéry.
Ukážka balenia bylín
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter bylín. Byliny sú vždy v balení hermeticky uzavreté, aby odolávali vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci sú byliny mimoriadne náchylné a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu byliny a jej nálevu.
Návod na prípravu
- Celé plody rozdrvíme pomocou kuchynského valčeku, mažairu, alebo mlynčeku na mak.
- Dávkujeme cca 2 polievkové lyžice tejto drti na 0,5 liter vody.
- Zalejeme studenou vodou a necháme macerovať cez noc.
- Scedíme.
- Hotový nápoj môžeme dosladiť medom.




















Najpredávanejšie príslušenstvo k tomuto tovaru
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

MOTIVAČNÝ KOENZÝM Q10 - ovocný čaj

CHINA GUNPOWDER SUPER - zelený čaj
