

Sviatočná chvíľa - rooibos
Sviatočná chvíľa je taká, ktorú si chcete užiť od prvej do poslednej minúty. Chutí sladko, vonia po mede a hreje. Presne ako rovnomenný čaj postavený na jemnom rooibose, jablkách, škorici a kardamóme. Vľúdnu, hladkú chuť, ktorú podčiarkuje milá piepornosť, si obľúbite v prvom dúšku. Doprajte si vzácne okamihy so svojimi blízkymi. Kanvička horúceho medovo-smotanového čaju poteší každého.
Zloženie
Rooibos 51%, Pražené kousky jablka, Kúsky ceylonskej škorice, Kardamon, Aróma prírodná, ,Nálev a chuť čaju
Čaj Sviatočná chvíľa má po zaliatí horúcou vodou tmavo mahagónovú farbu a veľmi príjemnú, medovo sladkú vôňu. V chuti zaujme smotanová hladkosť kombinovaná so sviežosťou pražených jabĺčok a korunovaná škoricovým záverom. Výsledná kompozícia pôsobí mimoriadne harmonicky - vďaka tomu, že zmes neobsahuje čajové lístky, je bez akejkoľvek trpkosti.
Pôvod čaju
Jediné miesto na svete, kde rastie rooibos, je Cederberg. Hory na juhozápade Juhoafrickej republiky sú pokryté ihličnatými stromami podobnými cédrom. Okrem nich návštevníka uchvátia aj výrazné skalné útvary, z ktorých niektoré zdobia maľby pôvodných obyvateľov - Krovákov.
Boli to práve Krováci, ktorí údajne rooibos „objavili“. Zberali lístky a vetvičky kríka s botanickým názvom Aspalathus linearis a pripravovali z nich veľmi chutné bylinné odvary. Ich počínanie zaujalo v roku 1772 botanika Carla Thunberga, ktorý tento zvyk priniesol do rodín kapsko-holandských osadníkov. O dve storočia neskôr sa do histórie rooibosu zapísal Benjamin Ginsberg, syn ruského prisťahovalca obchodujúceho s čajom, a rooibos začal predávať ako „bylinný horský čaj“. Záujemcov o tajomstvo využitia Redbush Tea, ako sa rooibosu tiež hovorí, bol celý rad. Farmári skúmali zaujímavý proces jeho rozmnožovania (semená, ktorých klíčovosť zvyšujú požiare, roznášajú mravce), baristi z neho vyrobili prvé čajové espresso na svete. Takzvané červené cappuccino si dodnes môžete objednať v juhoafrických kaviarňach.
Prečo je okolo rooibosu toľko povyku? Okrem lahodnej chuti svojim konzumentom učaruje vysokým obsahom antioxidantov, vitamínu C a minerálnych látok ako sodík, draslík, vápnik. Čo v ňom ale nenájdeme, je teín, preto ho skvele znášajú aj malé deti a je vhodný pre všetky vekové kategórie a snáď všetky situácie. Rooibos si doprajú aktívni športovci, študenti pripravujúci sa na skúšky, dojčiace mamičky aj seniori.
Ešte spomeňme, ako sa vlastne rooibos žne a spracováva. Vetvičky s ihlicovitými lístkami je potrebné v kopcoch Cederbergu ostrihať a dopraviť k špeciálnym linkám. Tie materiál nasekajú na drobné kúsky, robotníci ho nahrnú do hromád a nechajú kvasiť. Akonáhle začne rooibos voňať a zmení farbu (zo zelenej na mahagónovo hnedú), je fermentácia na konci. Nasleduje sušenie pod priamym juhoafrickým slnkom, triedenie a balenie.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
|
|
|
Návod na prípravu
- Čaj zalejte vriacou vodou v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
- Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
- Doba vylúhovania 8 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.

























Energetická hodnota: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasytených : | 0 g |
Sacharidy: | <0,5 g |
z toho cukry: | <0,5 g |
Bielkoviny: | 0 g |
Soľ: | 0 g |
Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

ROOIBOS ŠESŤ KORENÍ

AJURVÉDSKÝ ROOIBOS HREJIVÁ ZIMA
