VANILKOVÝ KOLÁČ - ovocný čaj
Vanilka patrí k najobľúbenejším korením na svete. Niet preto divu, že na kúsky pravých strukov narazíte len v skutočných dobrotách. Jednou z nich je sypaný čaj Vanilkový koláč. Okrem aromatických plodov vanilovníku vám učarujú tiež jablká, mandle, ananás a jogurtové chrumky. A ešte jednu veľkú výhodu tento koláč má - pripravíte ho za 10 minút.
Zloženie
Kúsky bieleho jablka, Kúsky jablka, Kúsky ananásu, Sultánky, Jogurtové chrumky, Plátky mandlí, Kúsky vanilky, Lístky nechtíka, Kvet svetlice farbiarskej, Aróma prírodnáNálev a chuť čaju
Vanilkový koláč svojmu menu hanbu rozhodne nerobí. Akonáhle otvoríte vrecúško, presvedčíte sa. Vonia úžasne vanilkovo. Po zaliatí horúcou vodou získate svetložltý nálev chutiaci sviežo, ovocno, trochu exoticky a veľmi lákavo. Jeden hrnček stačiť nebude. Varte rovno celú kanvu!
Pôvod čaju
Možno by sa zdalo, že vanilky je v tomto čaji najviac. Opak je ale pravdou. S korením je potreba zaobchádzať opatrne. Takže sme ho nešetrili, ale ani neplytvali. Čaj ho obsahuje presne toľko, aby ho chuť a vôňa milo podčiarkli ďalšími surovinami.
Korenie, ktore poznali už Toltékovia a Aztékovia, bolo do Európy privezená v prvej polovici 16. storočia. Kapsuly vanilovníku, Ako ich poznáme, maju za sebou dlhú cestu. A to Nnielen pokiaľ ide o vzdialenosť.
Kvety liánovitých orchideí, dnes pestovaných aj na Madagaskare, Tahiti, Cejlóne alebo Seychelách totiž opeľujú endemické včely a niektoré druhy kolibríkov. Preto trvalo dlhú dobu, než sa podarilo žať vanilku aj inde ako v juhovýchodnom Mexiku, kde je doma. Objav umelého opelenie vystrelil svetovú produkciu do závratných výšin a umožnil rozšírenie vanilovníkov aj mimo Mexiko.
Kapsuly sa trhajú asi pol roka po odkvitnutí a sú spracované buď mokrým alebo suchým spôsobom. V oboch hrá úlohu fermentácie, dozrievanie a sušenie.
Vanilku používali domorodé kmene ako prostriedok na povzbudenie srdcovej činnosti a celkovej harmonizácii organizmu. Dnes vieme, že obsahuje vitamíny radu B, omega kyseliny a tiež draslík, fosfor a sodík. Vďaka tomu povzbudzuje zmysly a odporúča sa pri vyčerpaní alebo podráždenie.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Príprava čaju
100 °C | 8-10 minút | 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl |
Návod na prípravu
1. Čaj zalejte vodou s teplotou 100 °C v pomere 1 čajová lyžička na 1,5-2 dl.
2. Na prípravu čaju v kanvici pridajte 1 lyžičku navyše.
3. Doba lúhovania je 8-10 minút (prikrytá šálka), potom preceďte.
Energetická hodnota: | 9 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasytených : | 0 g |
Sacharidy: | 0.5 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bielkoviny: | 0 g |
Soľ: | 0 g |
7. 9.