

ALFALFA, LUCERNA (Medicago sativa) - prášok
Zloženie
Lucerna 100%Nálev a chuť byliny
Alfalfa má podobu svetlo zeleného prášku, ktorý sa podáva po lyžičkách. Možno ho primiešať do nápojov, šalátov alebo kaší (o izbovej teplote), chutí totiž príjemne sladkasto a len veľmi mierne trávovo.
Pôvod byliny
Pôvodný výskyt byliny nazývanej Alfalfa môžeme nájsť v Malej a Strednej Ázii. Odtiaľ sa rozšírila do Európy. Botanickým názvom lucerna (Medicago sativa) je rastlina z čeľade bôbovitých, dosahujúca výšku až 90 centimetrov. Túto viacročnú bylinu charakterizuje vzpriamená stonka, trojpočetné listy a tmavo fialové kvety. Plody, ktorými sú struky, obsahujú sploštené, svetlo hnedé semená. Má veľmi bohatý koreňový systém, vďaka ktorému odoláva dlhšiemu suchu. Celkom iste ste lucernu videli pozdĺž ciest, na remízkoch alebo krajoch poľa. Poľnohospodári ju pestujú ako plodinu slúžiacu akooby krmivo hospodárskych zvierat, ale pretože má zároveň schopnosť zlepšovať pôdu, využívajú ju aj ako takzvaný "podsev". Za zmienku rozhodne stojí, že v roku 2000 bola lucerna najviac kultivovanou rastlinou na svete. V roku 2006 predstavovala celosvetová produkcia 436 miliónov ton.
V Slovenskej republike sa lucerne občas hovorí aj lucinka, pretože jej semená v noci slabo svetielkujú. V arabských krajinách na ňu ale narazíte pod názvom a-FAC-facah alebo al-fal-fa. Čo by v preklade znamenalo niečo ako otec všetkého jedla alebo matka všetkých medikamentov.
Alfalfa je bohatá na chlorofyl, bielkoviny, vápnik, vitamíny skupiny B, vitamín C, D a E aj K. Ľudová medicína ju hojne využíva k celkovému posilneniu organizmu a ako prevenciu radu neduhov.
Ukážka balenia čaju
Pevný alumíniový obal so zipsom, ktorý umožní po otvorení opakovateľné uzatváranie. Kvalitné balenie, ktoré zachováva charakter čaju. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavretý, aby odolával vlhkosti, svetlu a cudzím pachom. Na tieto tri veci je čaj mimoriadne náchylný a majú veľký vplyv na výslednú kvalitu nápoja.
Návod na prípravu
- Nasypte 1 čajovú lyžičku byliny Alfalfa do pohára vody alebo džúsu.
- Užívajte na lačný žalúdok, najlepšie ráno.
- Prášok Alfalfa nemiešajte s teplými potravinami, znehodnotili by ste účinné látky.




















Hľadáte inšpiráciu? Ostatní kúpili napríklad aj toto:

KOTVIČNÍK VŇAŤ (Tribulus Terrestris) - bylina

MLADÝ ZELENÝ JAČMEŇ MLETÝ
